Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
mart. 31, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Cultură, Muzică 0 3224 vizualizari
Cred că, totuşi, nu grupul Celelalte Cuvinte este artistul orădean cel mai scump la vedere pentru publicul din oraşul de origine. AG Weinberger e mult mai rara avis în Oradea. Dar atunci când vine, lasă urme serioase. Spectacolul „Gringotronic”, cel care traversează mai toată ţara, s-a întâlnit, miercuri (29 martie), cu o sală acceptabil umplută a Filarmonicii de Stat. De altfel, în mod misterios (şi fără să vrea să dea detalii nici ulterior, între 4 ochi), Weinberger a spus că, din câte se pare, la Oradea, el nu mai are loc altundeva. De aici şi mulţumirile speciale adresate conducerii instituţiei de cultură din subordinea Consiliului Judeţean.
One man band. Timp de aproape 2 ore, AG ne-a purtat prin istoria celor două stiluri pe care le iubeşte mult de tot: blues & jazz. A fost aproape o istorie povestită, cântată şi arătate mai ales pentru blues. Pe un ecran au rulat în permanenţă imagini reprezentative din secolul XX, cu accent pe personalităţi istorice din mai multe domenii. Feţele unor uriaşi precum (fără o ordine cronologică anume) Dali, Einstein, Brâncuşi, Coltrane, Gandhi, Luther King jr, Clapton sau James Dean au completat atmosfera creată cu inventivitate de muzicianul orădean. Attila a venit cu ajutor substanţial din partea tehnicii moderne: versurile şi incantaţiile demne de delta fluviului Mississippi au fost construite mai departe prin intermediul „maşinăriilor” care ţineau loc de percuţionist şi toboşar. Practic, Weinberger îşi crea pe loc piesele, profitând de posibilităţile date de tehnica anului 2017, preînregistrând pe loc anumite pasaje instrumentale pe care apoi le integra în aceeaşi melodie. De data asta, artistul a uitat de existenţa chitarelor electrice şi a adus cu el doar variante „reci” ale instrumentului de care s-a îndrăgostit din pruncie.
În timpul „Gringotronic”, spectatorii au parte de lecţii de muzică, atât teoretice, cât şi practice. Doar un show absolut nonconformist îţi oferă posibilitatea să asculţi blues autentic combinat cu elemente de jazz şi presărat cu poveşti adevărate din istoria fantastic de bogată a celor două stiluri. Parcă, de data asta, „lecţia” teoretică s-a oprit mai mult la partea de jazz, AG evocând inclusiv felul în care anumite sub-stiluri s-au dezvoltat în cluburile de profil americane, la începutul secolului trecut. Ba chiar ne-a servit o inedită: cică aproape că nu ar fi putut exista be-bop (n.b.: o ramură extrem de ritmică a jazz-ului), dacă nu ar fi existat o femeie originară din Oradea. O evreică emigrată în New York, bine lăsată de acasă din punct de vedere financiar şi care a putut să-şi permită să fie un fel de Mecena pentru nişte muzicieni care, ulterior, au devenit monştri sacri ai genului.
Încurajând orădenii să profite de spectacolele live, AG Weinberger a etalat un repertoriu frumos în care a apărut şi o „vechitură” din 1926 („Love Me Or Leave Me”), o variantă superbă a lui „Blowin` In The Wind” (Bob Dylan), o reorchestrare după Dr. John (din filmul „The Last Waltz”, pe care muzicianul îşi reaminteşte că l-a văzut la acel cinematograf Arta în care a pupat multe fete şi care s-a transformat în sala „Enescu / Bartok” a actualei Filarmonici de Stat din Oradea), vreo două melodii ce amintesc de stilul lui George Benson şi, nu în ultimul rând, o versiune emoţionantă a „Landslide” (Stevie Nicks/Fleetwood Mac).
Prezenţa la concertul de miercuri al lui AG a fost cu atât mai de neratat cu cât, potrivit artistului, orădenii au primit un show diferit faţă de celelalte din cadrul actualului turneu. Cum e posibil aşa ceva? Simplu: muzicianul a mărturisit că spcetacolul este altul seară de seară. „A fost alt concert la Alba Iulia şi va fi altul la Carei, mâine seară”, a spus Weinberger, care a fost atât de bucuros că evoluează acasă, încât nu a putut să nu se exteriorizeze atunci când a recunoscut mai multe persoane în auditoriu. Şi nu s-a ferit să menţioneze că se mândreşte peste tot în lume că este din Oradea. De data asta, turneul bluesman-ului lăudat (şi) de legendarul BB King se va încheia la Braşov.
„Gringo”, a fost o plăcere să te revedem!
nov. 05, 2024 0
oct. 14, 2024 0
sept. 16, 2024 0
mai 24, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0