Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
oct. 22, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1252 vizualizari
Cu o săptămână înainte de recepția finală a lucrării de pe tronsonul 1 al întubării pârâului Adona, viceprimarul Mircea Mălan a ieșit pe teren împreună cu ziariștii orădeni pentru o inspecție a lucrării. Cu toate că aspectul zonei nici nu se poate compara cu cel premergător investiției, există și nemulțumiri. Reprezentantul Executivului din Primărie a trebuit să facă față criticilor unui președinte de asociație, care spune că lucrare a fost făcută fără cap și care se teme că, de acum înainte, în subsolurile blocurilor va fi mai multă apă decât era până acum, acolo urmând să se adune și apa pluvială care se va scurge de pe carosabilul nou construit peste fostul pârâu.
Deplasarea pe teren de azi ar fi trebuit să se rezume la prezentarea triumfală a lucrărilor derulate în zona Adona. În rezumat, viceprimarul Mălan a relatat că au fost create 211 locuri de parcare pe aproape 2.600 mp și că urmează să fie definitivate spații verzi pe aproximativ 4.000 mp. Început în a doua jumătate a lunii august, șantierul a avut termen de finalizare 15 octombrie, Municipalitatea planificând recepția finală pentru 29 octombrie. Potrivit celor spuse de Mircea Mălan, Primăria are în proiect și realizarea unui loc de agrement prevăzut cu aparate de joacă pentru copii, această investiție nefiind inclusă în lucrarea care urmează să fie recepționată lunea viitoare. În total, această parte a investiției de pe Adona va fi însemnat 1,65 milioane lei.
Plimbarea printre blocurile de pe Aleea Salca și explicațiile privind iminența atribuirii locurilor de parcare deja trasate și numerotate a fost deranjată de nemulțumirile unor cetățeni care au reclamat că lucrările „puteau fi făcute mai bine”, că „s-a distrus un gard viu” și că „se mai puteau câștiga niște locuri de parcare”. De asemenea, locatarii din zonă se arată nemulțumiți că Primăria nu a îngropat conductele termice aeriene care străbat acea porțiune de cartier. Viceprimarul Mircea Mălan spune că este de acord că acele țevi ar fi trebuit ascunse, doar că administrația locală nu a dispus de sumele necesare unei astfel de operațiuni. Cât despre celelalte critici, liberalul a precizat că știe că lucrurile nu sunt perfecte și că niciodată nu poate fi mulțumită toată lumea, dar consideră că investiția este una benefică. Liviu Fălcușan, administrator al Asociației Adona 306, i-a abordat pe Mălan pe ziariști arătând că lucrarea aferentă carosabilului și locurilor de parcare de pe partea întubată va face ca apa pluvială să intre în subsolurile de la blocuri. Motivul: diferența (clară de altfel) de nivel. Fălcușan spune că și acum este apă în beciuri, ea provenind din pânza freatică, dar de acum înainte va veni acolo și apa care se va scurge de pe carosabilul nou creat. „Blocurile sunt jos. Vor fi îngropate în apă. Trebuia să se țină cont de diferențele de nivel!”, a declarat președintele asociației de proprietari. Ca soluție (cel puțin intermediară), viceprimarul Oradiei venit cu ideea aducerii de pâmânt pentru o cât mai bună echilibrare a diferenței de nivel. De asemenea, Mircea Mălan a atras atenția că, spre exemplu, 80% din blocurile de acolo care au acoperiș din țiglă nu au autorizație, iar burlanele acestora nu sunt racordate, așa cum ar trebui, la sistemul de canalizare pluvială. Deocamdată, problema ridicată de administratorul Fălcușan a rămas în coadă de pește, însă reprezentanții Municipalității i-au luat datele de contact pentru a ține legătura cu acesta în vederea rezolvării situației descrise.
mai 05, 2017 0
mai 07, 2015 0
mart. 14, 2015 0
iul. 12, 2013 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0