Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 18, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 1881 vizualizari
Reprezentanții mai multor societăți comerciale private orădene care se ocupă de servicii funerare se revoltă împotriva noului Regulament de organizare și funcționare a Cimitirului Municipal „Kazimir Rulikowski”, promovat de Administrația Domeniului Public (ADP, fosta RAPAS) și aprobat de aleșii locali în ședința din 30 martie (link). Investitorii din domeniul pompelor funebre spun că restricțiile care li se impun și concurența „neloială” a ADP sunt, de fapt, mijloace de presiune în vederea scoaterii privaților de pe piață. Vineri (18 mai), împreună cu Horea Vușcan, candidatul Partidului Uniunea Ecologistă din România pentru funcția de primar de Oradea, deținătorii de afaceri de tipul pompelor funebre s-au arătat foarte nemulțumiți de modul în care a acționat ADP cu voia Consiliului Local (CL). „Monopolul a ajuns și la poarta Cimitirului!”, spune Ildiko Mavrodoglu, patroana uneia dintre cele mai solicitate firme de profil (La Capătul Drumului SRL), care nu face altceva decât să își continue lupta cu administrația locală. O luptă care a început încă pe vremea primarului Mihai Sturza și care nu se oprește, aparent, nici acum, când un alt liberal, Ilie Bolojan, se află în postul de edil-șef. Mavrodoglu susține că prin măsurile luate, Municipalitatea ia practic dreptul oamenilor de a-și alege firma cu care să colaboreze pentru înmormântarea persoanei decedate.
Nici să te îngropi nu te lasă așa cum vrei
În Regulamentul incriminat apare din nou taxa de intrare în cimitir, metamorfozată în taxă de preluare a decedatului, bani care, începând cu această lună, se achită de către aparținătorii mortului direct la ADP, prin acel Birou Unic recent mutat la „Rulikowski”. Iar reclamanții de azi susțin că prin acest birou li se face o concurență neloială, căci profitând de momentul dificil prin care trec cetățenii, angajații de acolo ai ADP bârfesc firmele private și îi ademenesc pe clienți să încheie contract cu firma din subordinea Municipalității. Și cum oamenii au de făcut în mod obligatoriu un drum la pompele funebre de stat, o bună parte dintre ei „mușcă” și nu mai merg la firma privată. „Biroul Unic nu este chiar așa de unic”, a precizat și un alt reprezentant de societate de profil, arătând că cei de la ADP nu acoperă nici pe departe toată marja de servicii pe care, în schimb, firmele private le oferă (ex.: anunțuri de deces în ziare, aranjamente florale sau alte solicitări mai speciale). Principala temere a privaților este că creșterea taxei de intrare (n.b.: una dintre firma a plătit peste 3,5 milioarde lei vechi în perioada 2006 – 2012 numai în contul acestui bir) și restricțiile diverse impuse prin noul Regulament vor duce la pierderea de clienți și, în timp previzibil, la falimentul afacerilor. Scopul ar fi ca doar ADP (sau una-două firme „agreate”) să rămână pe piață.
Nu muriți seara târziu și noaptea!
Referitor la restricțiile orare invocate, cei prezenți la conferința de presă de azi spun că nu mai au voie să ducă sicriu la capelă după ora 10 seara. „Sunt legi care se bat cap în cap. Nu ai voie să ții mortul acasă, dar nici să-l introduci în cimitir după ora 22. Ce facem? Rugăm moartea să vină conform orarului din Regulamentul ADP?”, s-au întrebat retoric cei afectați de măsurile aprobate în semi-taină de CL Oradea. „Sunt curios ce s-ar întâmpla dacă un consilier local sau altcineva important din Primărie ar avea un necaz la 10 seara. Ce ar face? L-ar suna pe domnul Andrica (n.b.: Liviu Andrica – directorul general al ADP) pentru a-l ruga să dea voie să intre firma de servicii funerare la capelă la miezul nopții? Vin căldurile. În 2-3 ore, un corp neînsuflețit se face cât un balon dacă nu e dus repede în încăperea frigorifică”, mai spune șeful unei firme de pompe funebre din Oradea. Același om de afaceri susține că doar aici există asemenea reguli și că în alte orașe din țară (dar și din străinătate) nu se percepe taxă de intrare în cimitir și nu este niciun fel de restricție orară pentru ducerea sicrielor la capelă. Nepermiterea accesului 24 de ore din 24 este cu atât mai supărătoare cu cât, de exemplu, Capela Steinberger a fost concesionată de firma La Capătul Drumului de la Episcopia Romano-Catolică (proprietar și al terenului aferent) și renovată pe banii luați printr-un credit bancar. Deci, practic, ADP porționează accesul la o proprietate care nu este a ei.
Dezbatere publică pe ascuns
Cei supărați pe ADP se mai arată revoltați și pe modul în care s-a ajuns la adoptarea acestui nou Regulament. Ei spun că, în mod normal, Primăria trebuia să îi invite la o discuție pe cei implicați în acest business pentru a le expune ceea ce se dorește. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Până și așa zisa dezbatere publică pe subiect a fost anunțată doar prin publicarea pe site-ul Primăriei cu foarte puțin timp înainte de momentul evenimentului, după care s-a și votat imediat în următoarea ședință de legislativ local. „Pe vremuri, Filip (n.b.: fostul primar Petru Filip), înainte să schimbe regulile cu taximetria, a chemat la discuții patronii firmelor taxi din oraș și au discutat mai multe zile”, spune unul dintre deținătorii de fime de pompe funebre. Menționăm, că pe site-ul oficial al Primăriei Oradea nu mai apare anunțul privind dezbaterea publică a Regulamentului în cauză, deși alte asemenea anunțuri referitoare la dezbateri mai vechi nu au fost retrase.
În opinia reclamanților, cel mai potrivit ar fi ca Municipalitatea să nu desfășoare deloc asemenea lucrări comerciale și, mai mult, să scoată la licitație concesionarea (pe parcele) a Cimitirului Municipal „K. Rulikowski” în vederea unei mai bune întrețineri și pentru ca firmele private aducătoare de venituri în vistieria orașului să nu tragă obloanele. Ca exemplificare, doar societatea condusă de Ildiko Mavrodoglu a virat la bugetul Oradiei aproape 480.000 lei ca impozite și taxe diverse în 2011. Acum, în municipiu funcționează în jur de 10 asemenea societăți comerciale.
mart. 06, 2025 0
ian. 23, 2025 0
aug. 13, 2024 0
mai 09, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0