Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
feb. 14, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2331 vizualizari
Contractarea de servicii avocațiale de către Consiliul Județean (CJ) Bihor în procesul pornit de filiala județeană a PNL – care cere invalidarea hotărârilor din iunie 2016 privind alegerea lui Pasztor Sandor, a lui Ioan Mang și a lui Traian Bodea în funcțiile de conducere a instituției – nu privită deloc cu ochi buni de liberali. În ședința ordinară de azi (14 februarie), punctul de pe ordinea de zi care se referea la acest subiect a iscat o nouă ceartă între liderul grupului liberal, Ionel Avrigeanu, și Executivul CJ. Mai puțin cu vicele Bodea, care nu a avut nimic de comentat.
Avrigeanu s-a arătat indignat că liderii actuali sunt dispuși să angajeze județul în cheltuirea de bani publici pentru a-și „salva scaunele”, precizând că în ultimii 17 ani (n.b.: de când are el treabă de aproape cu CJ Bihor) așa ceva nu s-a mai întâmplat într-o asemenea speță. Fostul vice de la finalul mandatului trecut spune că nu înțelege „de ce trebuie să cheltuim mii de euro sau zeci de mii de euro pentru o casă de avocatură care să vă reprezinte într-un banal proces de contencios administrativ pentru ca să vă scăpați funcțiile” și că „nu există precedent în care CJ a angajat avocat”, a mai spus liderul grupului PNL. Primul interlocutor al reprezentantului PNL a fost președintele Pasztor, care i-a amintit lui Avrigeanu că partidul lui a depus actele de rigoare tot printr-un avocat, deci are dreptul și CJ să procedeze la fel. De asemenea, liderul CJ a menționat că a găsit cel puțin 4 cazuri în care județul a angajat avocați externi pentru ca instituția să fie reprezentată. Totodată, Pasztor Sandor spune că suma maximă cheltuibilă în acest caz este de 5.000 de lei.
După niște vociferări din zona liberală, prin care se spunea că avocatul invocat este membru PNL și că, chiar de ar fi plătit, acest lucru nu se va face din bani publici, atenția s-a ațintit asupra secretarului Carmen Soltănel. Jurista le-a explicat celor din sală că, de fapt, decizia conducerii de a angaja un avocat vine pe fondul faptului că PNL atacă în instanță hotărâri oficiale luate de CJ Bihor.
Deci, practic, cei trei lideri nu se apără pe ei înșiși, ci apără decizii luate de forul pe care îl conduc. Însă, partea personală există și ea. Vicepreședintele Ioan Mang (PSD) i-a spus consilierului Avrigeanu că și-a angajat un avocat și în nume personal tocmai pentru că, fiind convins că județul nu are cum să piardă procesul intentat de PNL, cere plata unor daune pe care liberalii le vor plăti. Și asta numai pentru că o țin într-un spectacol politico-mediatic de când nu au reușit să formeze ei o majoritate în CJ Bihor. Mang a vorbit și despre brusc descoperita obsesie a liberalilor de la județ de a vota la cabină, în timp ce nu același lucru se întâmplă în Consiliul Local Oradea, în ședințele la care asistă mereu și președintele PNL Bihor, primarul Ilie Bolojan. Iar Ionel Avrigeanu a recunoscut: dacă CJ pierde procesul, liberalii nu vor mai vota la cabină. Iar cabina pare să fie centrul discuțiilor. Vicepreședintele Ioan Mang consideră că județul are de a face cu un „proces politic”, cu o „minciună că nu s-a votat în cabină”. În opinia șefului PSD Bihor, totul e o „jonglerie” prin care se încearcă acreditarea ideii că „s-ar putea totuși (ca PNL) să câștige Consiliul Județean”. Social-democratul a precizat că fiecare membru al Executivului este chemat și separat în acest proces „unic în România”, motiv pentru care el și-a angajat avocat „pe sumă maximă, ca să aveți ce plăti”.
Desigur, grupul PNL nu a votat pentru ca județul să angajeze o casă de avocatură în vederea procesului de mai sus. Dar nici nu a fost nevoie de asta deoarece majoritatea PSD – UDMR – ALDE a avut destule voturi pentru ca și această hotărâre să fie adoptată.
oct. 22, 2024 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0