Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 28, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 932 vizualizari
Polițiștii de prevenire bihoreni și reprezentanţii A.N.A. au organizat activități preventive, în care au informat tinerii și adolescenții despre măsurile de autoprotecție ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime, despre efectele consumului de droguri sau alcool și despre comportamentul preventiv în trafic.
Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii de prevenire bihoreni, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor au desfășurat o serie de activități preventive pe raza municipiului Oradea, pentru a fi alături de copii şi adolescenţi, pe timpul vacanţei şcolare.
În cadrul întâlnirilor desfăşurate în Orăşelul Copiilor, în parcuri și în alte locuri de petrecere a timpului liber, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de program au transmis copiilor și tinerilor recomandări preventive şi au distribuit materiale informative cu privire la măsurile de autoprotecție ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime, când se află în colectivitate, dar mai ales în timpul liber și despre comportamentul preventiv în trafic.
De asemenea, polițiștii de prevenire bihoreni i-au informat pe copiii şi tinerii cu care au interacţionat despre pericolele pe care le prezintă lumea virtuală și expunerea informațiilor private pe rețelele sociale, medii din care infractorii pot afla informații valoroase cu privire la bunurile deținute, prezența la domiciliu și alte date și fotografii care, odată publicate online, pot fi utilizate de infractori.
De asemenea, polițiștii bihoreni și reprezentanții în teritoriu ai A.N.A. au fost prezenţi în campusul Universităţii Oradea şi au interacționat cu studenţii, informându-i cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de alcool și droguri.
Tinerii au primit informații utile despre efectele negative pe care substanțele interzise le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite fapte ilegale.
De asemenea, în interacțiunea cu studenții, polițiștii bihoreni au subliniat influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit.
În cadrul activităților preventive desfășurate în campusul universitar, tinerii au avut ocazia să participe la un experiment care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
În cadrul acțiunii, tinerii au fost informați că pot obține ajutor gratuit și în condiții de confidențialitate apelând la reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, respectiv la reprezentanții Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor.
CAMPANIA „DINCOLO DE APARENȚE”
Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise
Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise.
Traficul de droguri este infracțiune și este sancționat conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.
Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:
– droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
– droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)
Ce trebuie să știi:
Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.
Nu combina drogurile cu alcoolul sau alte substanțe!
Înainte de a încerca, informează-te!
Nu intra in panică daca ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor!
nov. 14, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 24, 2024 0
oct. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0