Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
dec. 06, 2023 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 1081 vizualizari
Rujeola este o boala infecțioasă extrem de contagioasă, generată de virusul rujeolic, care la anumite categorii de persoane, poate prezenta evoluție severă, chiar fatală. La sugari și copii foarte mici poate duce la complicații și chiar deces prin imunosupresie accentuată și insuficiență multiplă de organ. Rujeola sau pojarul, cum este denumita popular afecțiunea, este deosebit de contagioasă, în prezent fiind estimat că aproximativ 90% dintre persoanele neimunizate (activ, la trecerea prin boala, sau pasiv, prin vaccinare) vor contracta boala daca sunt expuse acestui patogen viral. Infecția cu virusul rujeolei este specific umană, omul fiind singurul rezervor al acestui patogen.
Principalele simptome întâlnite la pacienții cu rujeola sunt febră mare, tuse, rinoree, erupție cutanată și inflamație la nivelul ochilor (conjunctivita). Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar într-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, cu o medie de 10 zile de la expunere. Erupția tegumentară apare la aproximativ 4 zile după debutul manifestărilor respiratorii, iar pacientul este contagios 4 zile înainte și 4 zile după instalarea manifestărilor cutanate.
Erupția este însoțită de febra 39-40ºC cu evoluție autolimitată în cazurile necomplicate și ameliorarea stării generale în decurs de 3 zile după apariția erupției maculo-papulare. Durata totala de evoluție a formelor necomplicate de rujeolă este cuprinsa intre 17 si 21 de zile cu o perioada de convalescenta de aproximativ 10 zile.
Rujeola scade mult capacitatea de apărare a organismului, iar complicațiile intervin in 30% din cazuri. Sugarii, copii mici si persoanele imunocompromise asociază risc crescut de complicații, forma severa de boala si chiar deces.
Complicațiile care pot surveni in contextul unei evoluții nefavorabile ale infecției cu virus rujeolic sunt reprezentate in mod frecvent de către:
Cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii este vaccinarea, care conferă imunitate durabilă pe tot parcursul vieții. Conform recomandărilor internaționale este necesară vaccinarea cu doua doze a cel puțin 95% din populație pentru a împiedica circulația virusului (apariția îmbolnăvirilor) și în final eradicarea acestui patogen viral cu tropism respirator. Vaccinarea antirujeolică este completă prin două doze efectuate la vârsta de 12 luni și 5 ani. Conform Ordinului MS nr.4128 din 5.12.2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei a fost introdusă o doză suplimentară care se administrează în cadrul unei campanii de vaccinare ROR copiilor cu vârste între 9-11 luni, cu precizarea că dacă un copil a efectuat doza suplimentară înaintea vârstei de 12 luni trebuie să se prezinte ulterior și pentru efectuarea celor două doze de vaccin ROR (la 12 luni și 5 ani).
Precizăm că adulții nevaccinați împotriva rujeolei se pot vaccina la orice vârstă cu o doză de vaccin pe bază de prescripție medicală, eliberată de medicul de familie, și achiziționarea, contra cost, a vaccinului de la o farmacie.
Situația rujeolei în județul Bihor
Conform datelor privind acoperirea vaccinală, în județul Bihor au efectuat prima doză 70% din populația țintă, iar a doua doză 83% din populația țintă, în condițiile în care ținta de vaccinare pentru fiecare din doze este de 95%.
Direcția de Sănătate Publică Bihor în prezent are în stoc cantități suficiente de vaccin antirujeolic, respectiv 7.161 doze de vaccin ROR pentru efectuarea recuperărilor vaccinale (la cei nevaccinați sau vaccinați incomplet care au depășit vârstele la care se administrează dozele) și efectuarea vaccinărilor curente (la 12 luni și 5 ani, conform precizărilor de mai sus).
Au fost identificate motivele pentru care vaccinarea sau recuperarea vaccinală întâmpină dificultăți: refuzul de vaccinare sub semnătura părintelui sau tutorelui legal, neprezentarea la vaccinare la data planificată și în urma invitației de la medicul de familie; membrii unor comunități defavorizate/la risc care locuiesc în străinătate cea mai mare parte a anului ajung în România câteva săptămâni pe an și nu se adresează pentru vaccinare la medicul de familie și/sau nu aduc dovada vaccinărilor efectuate în țara de rezidență.
În acest an în județul Bihor au fost confirmate două cazuri de rujeolă (persoane de sex masculin, în vârstă de 5 și respectiv 10 ani) din localitățile Ciumeghiu și Paleu, care au avut forme ușoare de îmbolnăvire, fiind declarați vindecați.
Activități desfășurate de DSP Bihor pentru prevenirea îmbolnăvirilor de rujeolă
Încă din iulie a.c. în urma apariției primelor cazuri în județele Cluj, Mureș și Brașov au fost planificate activități de monitorizare a acoperirii vaccinale și recuperarea copiilor nevaccinați. Astfel, au fost și vor fi efectuate:
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin rujeolă:
nov. 11, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 24, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0