Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
oct. 11, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 901 vizualizari
I.Situația generală privind controalele efectuate în luna septembrie 2024
În luna septembrie 2024 la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost controlate un număr de 173 unităţi; s-au aplicat un număr de 254 sancţiuni contravenţionale, din care 59 amenzi în cuantum de 762.100 lei şi 195 avertismente.
Din totalul de 254 sancţiuni aplicate de I.T.M. BIHOR în august 2024:
-82% (208) au fost sancţiuni în domeniul sănătății şi securității în muncă;
-18% (46) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.
1. În domeniul sănătății şi securității în muncă au fost controlate 36 unităţi, pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă s-au dispus 46 de măsuri de remediere şi au fost aplicate 46 sancţiuni contravenţionale, din care 43 avertismente și 3 amenzi în valoare total de 19.000 lei.
2. În domeniul relaţiilor de muncă au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control un număr de 137 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislaţiei muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006, etc.
Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus diferite măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 208 sancţiuni contravenţionale, dintre care 152 avertismente (73% din totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) şi 56(27% totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) amenzi în valoare totală de 743.100 lei.
Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 18 amenzi în valoare totală de 580.000 lei și 3 avertismente. Au fost depistate 19 societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 36 persoane prestând activitate nedeclarată.
Dintre acestea:-33 persoane din cadrul a 17 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă;
-3 persoane au fost depistate prestând activitate cu contractul de muncă suspendat în cadrul a 3 unități.
Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale,) s-a aplicat 3 amenzi în valoare totală 48.000 lei.
Au fost depistate 3 societăți comerciale care practicau muncă subdeclarată, fiind identificate 6 persoane prestând activitate subdeclarată.
Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată/subdeclarată: comerț cu material lemnos, baruri, alte transporturi de călători, construcții, restaurante.
III. Campania naţională de verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară activitățile „Captarea, tratarea şi distribuţia apei” – CAEN 3600 şi „Colectarea și epurarea apelor uzate” – CAEN 3700, desfășurată în perioada 17 – 20 septembrie 2024.
Principalele riscuri care pot apărea în domeniile de activitate captare, tratare și distribuție a apei și de colectare și epurare a apelor uzate sunt:
-utilizarea echipamentelor de muncă cu pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor;
-utilizarea necorespunzătoare a agenților chimici periculoși;
-riscul de asfixiere în activitatea de curățare a bazinelor, decantoarelor, foselor, etc, prin lipsa dotării/neutilizării aparaturii de detecție a noxelor;
-risc de accidentare din cauza incendiilor sau exploziilor;
-risc de accidentare datorat căderilor de la înâlțime sau la același nivel;
-manipulări de mase grele și foarte grele, care conduc la afecțiuni musculo-scheletice;
-lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute;
-risc de lovire prin cădere/răsturnare de obiecte/produse greșit depozitate;
-risc de electrocutare, etc..
In cadrul campaniei, în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă, I.T.M. Bihor a efectuat 6 controale.
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale au fost aplicate 8 avertismente.
S-au dispus 4 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt:
nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și sfârșit a programului de lucru;
transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor privind încetarea contractului individual de muncă;
transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării.
În vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează domeniul securității și sănătății în muncă s-au verificat 7 unități. Ca urmare a controalelor, pentru neconformitățile constatate față de prevederile legale s-au dispus 17 de măsuri de remediere și s-au aplicat 17 de avertismente.
Dintre cele mai frecvente neconformități constatate amintim:
– neprezentarea documentelor solicitate în timpul controlului;
– lipsa delimitării și îngrădirea zonelor periculoase;
– neasigurarea protecției suplimentare pentru prevenirea electrocutării prin atingere indirectă;
– necompletare instrucțiuni proprii cu informațiile din fișele cu date de securitate;
– echipamentele de muncă alimentate cu energie electrică (pompe etc.) nu aveau cele două protecții privind electrocutare verificate permanent;
– locurile de muncă în condiţii de izolare nu aveau proceduri, instrucțiuni privind intervalul de timp în care se comunică (verbal sau prin alte mijloace de comunicare)
cu alţi lucrători, cu conducătorul locului de muncă etc., pentru situații în care necesită ajutor imediat în caz de accident sau când se află într-o situaţie critică;
– lipsa instrucțiunilor pentru toate activitățile desfășurate, captare apă, epurare, clorinare etc;
– lipsa fișelor cu date de securitate pentru clor.
IV. Evidenţa contractelor individuale de muncă şi salariaţilor conform prevederilor H.G.905/2017
La data de 30.09.2024, numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor este de 26.172 cu un număr de 166.820 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 30.09.2024, în judeţul Bihor, este 191.063.
V. Notificări intenţie de concediere colectivă
În cursul lunii septembrie 2024 la I.T.M. Bihor s-a depus spre înregistrare 2 notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii. Notificarea se referă la intenţia de concediere colectivă în luna septembrie, octombrie, decembrie 2024 a unui număr estimativ de 237 salariaţi (din care 123 sunt din județul Bihor) din domeniul energie, producție mobilă.
iun. 11, 2024 0
sept. 13, 2023 0
sept. 01, 2022 0
nov. 10, 2020 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
dec. 03, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!