Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 24, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 548 vizualizari
Miercuri, 24 mai, în cea de-a treia zi a evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat activităţi destinate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.
Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în stația C.F.R. Oradea, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat o activitate pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv pentru prevenirea furturilor din bagaje, genți, pentru prevenirea tâlhăriilor și a înșelăciunilor, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor.
În cadrul acțiunii, polițiștii bihoreni au interacționat cu cetățenii aflați în trecere prin gara orădeană și le-au explicat că furturile comise asupra călătorilor, în trenuri și gări, sunt favorizate fie de neatenția acestora (adormirea, lipsa de supraveghere a bunurilor etc.), fie de neglijența acestora (bunuri uitate).
Călătorii cu care au interacționat polițiștii bihoreni au primit recomandări utile, pentru a preveni victimizarea prin astfel de infracțiuni. Astfel, cetățenii au fost sfătuiți să își supravegheze banii, bagajele și obiectele personale, atunci când se află în zonele aglomerate din gări, autogări sau alte locuri publice și să nu poarte portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în bagaje sau la vedere.
Tot, miercuri, 24 mai, în intervalul orar 11.30 – 12.30, sub sloganul „Sigur Acasă – Fii informat!”, polițiștii de prevenire alături de polițiștii de proximitate orădeni au derulat activități preventive în zona Pieței Rogerius și în proximitatea stațiilor mijloacelor de transport în comun din municipiul Oradea, în scopul creșterii gradului de informare a cetățenilor cu privire la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire a furturilor din locuințe. Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni au avut loc în cadrul campaniei naționale „#sigurACASĂ” pentru conștientizarea riscului de furt din locuință.
Campania „#sigurACASĂ” este inițiată de către Institutul Național de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu Asociația Română pentru Tehnică de Securitate și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare a Societăților din România.
Polițiștii de prevenire bihoreni i-au consiliat pe cei prezenți cu privire la cele mai eficiente metode de protecție a locuinței, le-au prezentat principalele vulnerabilități și măsuri preventive.
Polițiștii vor pune la dispoziția publicului ochelarii VR, pentru a observa, în detaliu, ce se întâmplă în cazul unui furt din locuință.
De asemenea, miercuri, 24 mai, în intervalul orar 15.30 – 17.30, în incinta Lotus Center Oradea, polițiștii de prevenire, alături de polițiștii de proximitate orădeni vor interacționa cu cetățenii, pe tema prevenirii furturilor din locuință.
Polițiștii bihoreni vor prezenta cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin invocarea unor pretexte pentru a pătrunde în locuință, precum vânzarea de produse, diverse reparații etc..
În cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire bihoreni vor pune la dispoziția publicului ochelari VR (Virtual reality/VR), prin intermediul cărora cetățenii vor putea înțelege impactul furturilor din locuință asupra păgubiților, care sunt uneori evenimente dramatice, ce depășesc ca importanță valoarea în sine a furtului.
Realitatea virtuală (Virtual reality/VR) se referă la ambianțe artificiale, create pe calculator, care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape veridică în anumite locuri reale sau imaginare. Filmul care va fi prezentat de polițiștii de prevenire bihoreni va oferi publicului posibilitatea să asiste la o secvență de furt dintr-o locuință, pentru a conştientiza importanţa măsurilor preventive pentru protejarea bunurilor din locuinţe.
De asemenea, în aceeași locație, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate vor realiza o miniexpoziție cu cele mai uzuale sisteme de securitate folosite pentru protecția locuinței și vor purta discuții cu cetățenii cu privire la cele mai frecvente moduri de operare utilizate de hoți, precum și despre principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.
Reamintim că, în perioada 22 – 26 mai, la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii rutieri și de ordine publică și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.
Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.
*
CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR
JOI, 25 MAI:
Activități preventive dedicate prevenirii victimizării și disparițiilor de minori
Joi, 25 mai, în intervalul orar 09.00 – 10.00, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor desfășura o serie de activități informativ – preventive, sub genericul „Să creionăm portretul copilului dispărut”. Activitățile polițiștilor vizează prevenirea plecărilor voluntare, prin discuții interactive cu copiii, în cadrul cărora vor fi prezentate cauzele care determină plecarea acestora de la domiciliu și opiniile copiilor în legătură cu plecarea minorilor de acasă.
Tot joi, 25 mai, în intervalul orar 10.00 – 11.30, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea va avea loc o acţiune preventivă destinată părinţilor şi copiilor, în cadrul căreia organizatorii vor aborda teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, recomandări pentru a preveni fuga de acasă, paşi de urmat în cazul dispariţiei copilului.
Adulții și copiii prezenți în Orășelul Copiilor vor discutata cu poliţiştii despre importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului victimal, paşii de urmat în caz de dispariţie a copilului, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd.
De asemenea, joi, 25 mai, începand cu ora 12.00, la Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea, va avea loc o activitate cu elevii de gimnaziu ai acestei, pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă, sub sloganul „Copilărie în siguranță” .
Polițiștii de prevenire și cei de proximitate bihoreni le vor oferi copiilor recomandări preventive pentru siguranța acestora, pentru a ști cum să reacționeze în anumite situații de risc.
De asemenea, în cadrul activității, polițiștii bihoreni îi vor premia pe elevii de la trei școli orădene, care au fost implicați în concursul de desene și eseuri cu tema „De ce pleacă copiii de acasă?”, organizat de polițiștii de prevenire, în cursul lunii mai a.c..
*
RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR DE PREVENIRE BIHORENI,
PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI
DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
• montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
• asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
• asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
• la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
• instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
• montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
• conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
• montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
• dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
Încuietoarea trebuie montata corect, astfel încât să fie imposibil accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.
ÎN PLUS, DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:
Puteţi monta un sistem de:
• supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
• protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
• iluminare cu senzori de mişcare.
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dvs poate fi:
• instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;
• interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
• apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefracție trebuie să devină un obicei firesc, precum închiderea uşii;
• prezenţa unui câine;
• evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare
Nu daţi nicio şansă spărgătorilor!
• când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;
• în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.;
• montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;
• achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.
Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră!
• Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.
Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.
• Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
• Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0