Actualizat decembrie 21st, 2024 11:56 AM
dec. 20, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 94 vizualizari
În anul 2024, ITM Bihor desfăşoară mai multe acţiuni, conform Programului Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
1. CAMPANII NAŢIONALE ÎN DOMENIUL SUPRAVEGHERII PIEŢEI:
– Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de către Comisia Europeană
În temeiul Regulamentului (UE) nr. 2019/1020 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor,
Inspecţia Muncii, în calitate de autoritate națională de supraveghere a pieței are obligația clară de a controla într-un mod proactiv și reactiv produsele puse la dispoziție pe piață. Operatorii economici (producători, importatori, distribuitori) au obligația de a coopera cu autoritățile naționale de supraveghere a pieței și de a lua măsuri corective, atunci când acestea sunt necesare.
Supravegherea pieței are scopul de a garanta că produsele respectă cerințele în vigoare aplicabile, oferind astfel un nivel de protecție ridicat al intereselor publice, cum este şi sănătatea și securitatea la locul de muncă, asigurându-se, în același timp, că libera circulație a produselor nu este limitată într-o măsură mai mare decât cea permisă de legislația de armonizare sau de orice altă reglementare relevantă a Uniunii Europene.
Supravegherea pieței asigură cetățenilor un nivel de protecție echivalent în întreaga piață unică, indiferent de originea produsului. De asemenea, supravegherea pieței este importantă pentru interesele operatorilor economici, deoarece contribuie la eliminarea concurenței neloiale.
Statele membre trebuie să garanteze o supraveghere eficientă a pieței lor.
Acestea sunt obligate să organizeze și să asigure controlul produselor puse la dispoziție pe piață sau importate. Statele membre trebuie să ia măsurile adecvate pentru a garanta că dispozițiile în vigoare ale Regulamentului (UE) nr. 2019/1020 şi ale altor legislații de armonizare ale Uniunii sunt respectate în cadrul UE și, în special, pentru a împiedica punerea la dispoziție pe piață și utilizarea unor produse neconforme și/sau periculoase.
Supravegherea pieței trebuie să permită, pe de o parte, identificarea, împiedicarea comercializării și retragerea de pe piață a produselor periculoase sau a produselor care, din orice alt motiv, nu sunt conforme cu cerințele aplicabile stabilite în legislația de armonizare a Uniunii Europene și, pe de altă parte, sancționarea operatorilor care încalcă legea.
Necesitatea elaborării programului sectorial de control proactiv/reactiv în domeniul supravegherii pieţei este o cerinţă stabilită în Regulamentul (UE) nr. 2019/1020.
Campania a urmărit realizarea obiectivelor amintite mai sus, prin acţiuni de conştientizare şi verificare a operatorilor economici (producători, importatori, distribuitori), cu privire la cunoaşterea şi respectarea actelor normative care reglementează introducerea pe piaţă a produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii.
Controalele au fost atât proactive, pe baza programului sectorial întocmit de grupul central de coordonare a acţiunii, aprobat de Inspectorul General de Stat şi transmis Ministerului Economiei, cât şi reactive ca urmare a notificărilor sosite din partea operatorilor economici, ale Comisiei Europene sau altor State Membre.
În 2024 au fost verificate 49 de unităţi şi 348 de produse, din care 4 produse au fost neconforme, astfel:
– pe directiva Echipamente de joasă tensiune au fost verificate 66 produse conforme;
– pe directiva Explozivi de uz civil au fost verificate 29 produse conforme;
– pe directiva Maşini industriale au fost verificate 49 produse conforme;
– pe directiva Zgomot au fost verificate 24 produse conforme;
– pe directiva Motoare termice au fost verificate 20 produse conforme;
– pe directiva Echipamente individuale de protecţie au fost verificate 85 produse conforme;
– pe directive ATEX au fost verificate 0 produse;
– pe directive Articole pirotehnice au fost verificate 75 produse din care 4 produse au fost neconformeconforme.
S-au constatat 2 neconformităţi la produsele verificate, respectiv nu au fost puse la dispoziție declarațiile de conformitate în limba română, aplicându-se 2 sancțiuni contravenționale, respectiv 2 amenzi de 1000 de lei fiecare.
2. ACŢIUNI ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII ŞI SĂNĂTĂŢII ÎN MUNCĂ:
– Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea și depozitarea/păstrarea articolelor pirotehnice
Această acţiune este motivată de evenimentele grave petrecute în anii anteriori în țară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la
depozite de articole pirotehnice provocând mari pagube materiale şi uneori chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.
Un alt motiv care a stat la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.
Având în vedere cele arătate, se impune efectuarea de controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă:
articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.
Acțiunea se desfășoară în perioada 09.12.2024 – 10.01.2025.
dec. 19, 2024 0
dec. 19, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 12, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 20, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!