Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
sept. 18, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 930 vizualizari
INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ BIHOR a desfăşurat, în perioada 1 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023 Campania Acțiunea de verificare și control a respectării prevederilor securității și sănătății în muncă în domeniile hoteluri și alte facilități de cazare (cod Caen 55) și restaurante și alte activități de servicii de alimentație ( cod Caen 56).
Activitatea agenților economici în domeniul turismului și al serviciilor de alimentație publică acoperă la nivel național o gamă largă de activități diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast-food, cantinele, cafenelele, cofetăriile, bistrourile, cluburile și discotecile, etc.
Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și serviciilor de alimentație publică trebuie să fie permanent în atenția
angajatorilor, deoarece acești lucrători sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, după cum urmează:
-arsuri termice, tăieturi, înțepături;
-riscuri electrice;
-căderi la același nivel prin alunecare sau impiedicare;
-durata excesivă a timpului de lucru și orare atipice; acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate și atipice;
-muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziții statice și în picioare prelungite;
– volumul de muncă ridicat și muncă sub presiune;
-activități repetitive;
-medii de muncă in care există temperaturi înalte sau scăzute, combinație între termperaturi ridicate și curenți aer, alternarea între căldură și umiditate, pe de o parte, și frig, ca în cazul încăperilor de depozitare a alimentelor, pe de altă parte;
-expuneri la niveluri ridicate de zgomot;
-echipamente de muncă incorect utilizate;
-contactul continuu cu clienții, care poate constitui o sursă de stres sau, mai rău, de hărtuire sau chiar de violență;
-manipulare manuală a maselor.
Activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în acest domeniu economic este influențată și de următorii factori:
-caracterul sezonier de muncă – în acest sector sunt angajați mulți lucrători sezonieri care nu au timp să se adapteze la această activitate;
-sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt obisnuiți cu lucrul și nu și au dezvoltat încă abilitățile necesare;
-instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată;
-rulajul forței de muncă;
-suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.
Datorită caracterului sezonier al acestor activități, angajatorii din domeniul turismului, alimentației publice și comerțului, au tendință de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, fapt constatat și în campaniile desfășurate anterior.
Campania a avut ca scop general creșterea gradului de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă și legislației specifice în domeniului securității și sănătății în muncă.
Ca obiective specific ale campaniei amintim:
-identificarea pericolelor și evaluarea (combaterea) riscurilor prezente în mediul de muncă;
-identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR-lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc.), cum ar fi: hote, aragaze, butelii;
-verificare modului de instruire a lucrătilor și de insușire a instrucțiunilor predate;
-dispunerea de măsuri ferme pentru inlăturarea neconformităților.
Prin prezenta campanie s-a urmărit eliminarea sau diminuarea riscurilor și să accentueze pe cât posibil modul în care riscurile specifice sunt combătute la sursă.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în perioada 01 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023 au fost controlate 59 unităţi. S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare, fiind sancționați 56 angajatori prin aplicarea unui număr de 120 sancțiuni contravenționale.
S-au dispus 120 de măsuri dispuse în vederea remedierii celor 120 deficiențe constatate. Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securitate sănătate în muncă în cadrul prezentei campanii sunt:
neactualizarea verificărilor prizelor de împământare;
lipsa asigurării protecției suplimentare pentru prevenirea electrocutării prin atingere indirectă;
lipsa verificării periodice a echipamentelor de muncă;
lipsa evidenței acordării echipamentelor individuale de muncă;
lipsa dovezilor privind verificările instalației de utilizare a gazelor naturale;
neprelucrarea fișelor de date de securitate pentru agenții chimici utilizați;
nedesemnare lucrător pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi prevenire a riscurilor profesionale din unitate, care să îndeplinească condițiile de pregătire profesională în domeniul securității și sănătății în muncă.
nov. 17, 2024 0
nov. 05, 2024 0
oct. 22, 2024 0
oct. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0