Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
oct. 19, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 216 vizualizari
Peste 1.200 de persoane legitimate, peste 580 de autovehicule verificate și 603 conducători auto testați pentru alcool sau droguri, în doar câteva ore, în cadrul unei ample razii, desfășurată de polițiști, în sistem integrat, în municipiul Oradea.
Au fost aplicate 63 de sancțiuni, 6 conducători auto au fost scoși din trafic, 6 vehicule au fost oprite din a circula și au fost indisponibilizate bunuri de peste 150.000 de lei.
În noaptea de 18 spre 19 octombrie, în intervalul orar 22.00 – 06.00, în municipiul Oradea și în localitățile limitrofe s-a desfășurat o amplă acțiune, de tip „razie”, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
În acțiune au fost angrenați 108 polițiști, din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme explozivi și substanțe periculoase, criminalistic, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, de la Serviciul Județean de Poliție Transporturi Bihor, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări al Județului Bihor, precum și ai altor instituții de aplicare a legii din județul Bihor.
Scopul acțiunii a fost prevenirea oricăror fapte care pot afecta climatul de ordine și siguranță publică, combaterea faptelor de violență stradală, a furturilor, tâlhăriilor, a infracționalității economice, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, prevenirea și combaterea faptelor asociate traficului și consumului de droguri, a migrației ilegale, dar și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, cu accent pe conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.
În cadrul acțiunii, au fost efectuate 50 de filtre rutiere, în cadrul cărora au fost verificate, prin utilizarea aplicației e-DAC, 583 de autovehicule, au fost legitimate 1.220 de persoane, au fost verificate 30 de societăți comerciale, au fost verificați 14 agenți de pază, 7 persoane au fost conduse la sediul poliției, iar în urma controalelor efectuate, au fost indisponibilizate, în vederea cercetărilor, 167 de diverse bunuri, toate cu suspiciuni de contrafacere.
De asemenea, au fost efectuate 603 testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.
În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii din Bihor au aplicat 63 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 43.260 de lei. Totodată, au fost constatate 4 infracțiuni.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 6 conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula 6 autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Astfel, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.
Astfel de activități operative vor fi organizate și în perioada următoare, în județul Bihor, pentru menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță în rândul comunităților locale. Acțiunile fac parte dintr-o serie de măsuri continue, luate de Poliția Română, pentru a asigura un climat de siguranță și a descuraja orice activitate infracțională.
Exemple semnificative:
Depistat de polițiști în trafic, în timp ce conducea sub influența alcoolului.
La data de 19 octombrie, la ora 04.45, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, județul Bihor, a fost depistat în trafic un bărbat de 52 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism având o concentrație alcoolică de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările în cauză continuă.
*
167 de telefoane mobile, bijuterii și alte bunuri, cu suspiciuni de contrafacere, descoperite într-un autoturism, indisponibilizate în vederea expertizării.
În cadrul acțiunii, la ora 23.50, pe strada Nufărului din municipiul Oradea, județul Bihor, a fost depistat un autoturism parcat, în care se aflau un bărbat, de 41 de ani, din comuna Logrești, județul Gorj, proprietar al vehiculului și un alt bărbat, de 41 de ani, din municipiul Târgu Jiu, județul Gorj.
În urma controlului efectuat de polițiști, în habitaclul autoturismului au fost descoperite 167 de bunuri cu suspiciuni de contrafacere, respectiv 60 de terminale mobile, de diferite mărci, 99 de bijuterii sau seturi de bijuterii, din metal galben, parfumuri, aparate foto – video și portmonee, toate purtând însemnele și inscripțiile unor mărci consacrate, în valoare totală de peste 150.000 de lei.
Bunurile descoperite în autoturism au fost indisponibilizate și ridicate în vederea cercetărilor și expertizării, pentru stabilirea unui eventual prejudiciu cauzat titularilor de mărci.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror.
*
Doi bărbați, depistați la un eveniment public, din Oradea, în timp ce dețineau substanțe posibil psihoactive.
Tot în cadrul acțiunii, la un eveniment public, desfășurat în municipiul Oradea, au fost depistați un bărbat de 35 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor și un altul de 28 de ani, din municipiul Turda, județul Cluj, asupra cărora, în urma controlului corporal, a fost descoperit câte un plic din plastic, conținând o substanță de culoare albă, susceptibilă de a avea efect psihoactiv.
Aceștia au fost conduși la sediul poliției, cercetările fiind continuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea.
A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
La data de 13 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
– nu deținea permis de conducere;
– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0