Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 15, 2021 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1087 vizualizari
În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca “ la gri”), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci cînd acceptă să muncească “la negru”sau “ la gri”, Inspecția Muncii desfășoară, prin inspectoratele teritoriale de muncă, Acțiunea de informare “Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!”
Scopul acestui demers este de a ne asigura că cetățenii își cunosc drepturile și stiu cui să se adreseze dacă întâmpină probleme, pentru a evita în acest fel, situațiile de abuz asupra lucrătorilor.
Pe considerentul că “O persoană informată nu poate fi exploatată!“, pe lîngă comunicarea mesajelor generale privind prevederile legale în cadrul relațiilor de muncă, sub forma unor pliante expuse la avizierul instituției și pe site-ul www.itmbihor.ro, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a distribuit pliantele transmise de către Inspecția Muncii, atât în locurile de muncă în care se desfășoară acțiuni de control cât și în locuri consacrate ca având afluență de persoane (ex.: primării, gări, autogări, etc.), inclusiv în mediul rural prin intermediul Prefecturii Bihor și a primăriilor din județ.
In aceste context, vă solicităm sprijinul în vederea diseminării informațiilor expuse în cele ce urmează:
“MUNCEȘTE LEGAL!
CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE!
Contractul individual de muncă se încheie în formă scrisă, se înregistrează în Registrul general de evidenţă a salariaţilor şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat, iar un exemplar al contractului se înmânează salariatului.
Obligația de incheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă și înmânarea unui exemplar pentru salariat, ii revine angajatorului.
Tipuri de contracte individuale de muncă:
contract individual de muncă;
contract cu clauză de telemuncă;
contract de muncă temporară;
contract individual de muncă la domiciliu;
contract de ucenicie.
CITESTE CU ATENTIE CONTRACTUL DE MUNCĂ
data începerii activității;
durata contractului (nedeterminată/determinată);
locul muncii, funcția/meseria;
durata muncii (normă întreagă/o fracțiune de normă);
concediul de odihnă;
salariul (cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară pentru 8 h/zi).
Durata contractului individual de muncă
Contractul individual de muncă se încheie numai în formă scrisă pe durată nedeterminată și uneori pe durată determinată.
Contractul de muncă se incheie in forma scrisă inainte de a incepe activitatea , iar perioada de probă se desfășoară după semnarea contractului individual de muncă.
Perioada de probă se desfăşoară după încheierea contractului individual de muncă. Pe durata executării contractului de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, raportul de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Incadrarea in muncă a tinerilor cu varsta sub 15 ani este interzisă. Persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la implinirea văstei de 16 ani.Tinerii care au implinit vârsta de 15 ani, pot fi angajați în baza contractului individual de muncă cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, numai daca munca prestată nu le pune în pericol sănătatea și pregătirea profesională.
Timpul de muncă și timpul de odihnă
Durata normală a timpului de muncă.
normă întreagă – 8 ore pe zi (timp de 5 zile) şi de 40 de ore pe săptămână.
durata maximă – 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
repausul între două zile de muncă nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore trebuie să fie urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Repausul zilnic
între două zile de muncă repaus de minim 12 ore consecutive;
muncă în schimburi repaus de minim 8 ore între schimburi.
Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile, caz în care este obligatorie acordarea unui spor la salariu. Orele lucrate în repausul săptămânal nu sunt considerate ore suplimentare.
activitate continuă de maxim 14 zile calendaristice = repaus cumulat + compensații de cel puțin 150% din salariul de bază
Munca suplimentară este munca prestată, cu acordul salariatului, în cursul săptămânii de lucru şi se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, sau prin ore libere plătite. În situaţia în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, este obligatorie acordarea unui spor de cel puţin 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia.
timp de muncă > 40 de ore/săptămână;
munca suplimentară necesită acordul salariatului (cu excepţia cazului de forţă majoră);
efectuarea muncii suplimentare peste durata maximă este interzisă (cu excepţia cazului de forţă majoră);
Munca de Noapte
munca prestată între orele 22.00 – 6.00;
salariatul de noapte:
– efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru;
– efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
durata normală a timpului de lucru, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi (calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea repausului săptămânal).
Sărbătorile legale
Pentru zilele de sărbătoare legală în care nu se acordă zile libere, se va plăti un spor la salariul de bază de minim 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. cu acordul părefu
FĂRĂ JUMĂTĂȚI DE MĂSURĂ!
Este in defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită “ la negru”, pe lîngă salariul declarat și fiscalizat.
Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar sau în numerar.
Plata în natură a unei părți din salariu, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de munca aplicabil sau în contractul individual de muncă. Pentru salariații cărora angajatorul le asigura hrana, cazare sau alte facilități, suma în bani cuvenită pentru munca prestata nu poate fi mai mica decât salariul minim brut pe țară.
Vă reamintim cazurile considerate muncă nedeclarată:
primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii;
primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în
Nr. 16157/C.C.R.P./14.07.2021
registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
REFUZĂ SĂ MUNCEȘTI “LA NEGRU” SAU „LA GRI „!”
nov. 27, 2023 0
sept. 18, 2023 0
aug. 21, 2023 0
apr. 26, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0