Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 28, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1456 vizualizari
Se pare că foștii principali componenți ai USL, PSD și PNL, nu s-au înțeles așa de bine nici măcar în vremurile bune. Cel puțin în materie de anumite proiecte legislative precum cel care vrea să clarifice și să îmbunătățească achizițiile publice. Membru al Comisiei Juridice a Camerei inferioare a Parlamentului, deputatul orădean Ioan Cupșa spune că subiectul este analizat cu maximă responsabilitate și cu interes de către reprezentanții PNL și PSD. Practic, deputatul liberal precizează că este vorba despre un întreg pachet pegislativ, dezbaterile derulându-se timp de 4 săptămâni. Discuțiile au drept scop posibilitatea de a derula achiziții eficiente, în care să se urmărească nu doar prețul, ci și urmările proiectelor implementate, respectiv prin care să conteze inclusiv factorii sociali și de mediu (după caz).
Într-o conferință de presă susținută la Oradea liberalul Cupșa (foto) a arătat că se discută despre achizițiile sectoriale, despre cele publoce, despre concesiuni, respectiv despre remedii și căi de atac. Printre cele mai importante puncte în discuțiile cu factorii implicați în derularea de achiziții publice se numără criteriile de atribuire, în cadrul cărira se va putea ține cont și de interesul local, regional sau națioal (în funcție de tipul de achiziție). Ioan Cupșa a subliniat importanța clarificărilor referitoare la terțul susținător – dacă el există -, care ar urma să răspundă și el juridic în caz că ofertantul principal „pățește ceva”. De asemenea, conform propunerilor de modificare a Legii achizițiilor publice, subcontractanții vor putea fi înlocuiți cu acordul beneficiarului proiectului, dar vor putea să și fie plătiți direct de către beneficiar pentru muncile prestate.
În ceea ce privește partea de căi de atac și de remedii, deputatul Ioan Cupșa subliniază aspeectul conform căruia se încearcă o normare a procedurilor judiciare, ele urmând să aibă loc în mod real cu celeritate. De asemenea, noua formă a legii va veni cu obligații ferme pentru Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, dar și pentru instanțele de judecată, astfel încât amânările să nu mai păgubească autoritățile contractante. Se urmărește, susține Cupșa, și descurajarea celor care au devenit „contestatari de profesie”, liberalul recunoscând că încă nu se știe exact ce formă va îmbrăca această descurajare.
Cert este că reprezentanții tuturor partidelor parlamentare sunt de acord că este nevoie de modificarea / îmbunătățirea legislației care guvernează asupra achizițiilor publice. Pachetul legislativ aflat acum în lucru are peste 400 de articole. Deputatul orădean Ioan Cupșa spune că, în mod normal, o asemenea modificare ar trebui dezbătură în regim de urgență, dar atrage atenția că „regim de urgență nu înseamnă și superficialitate”.
aug. 24, 2022 0
dec. 29, 2021 0
iun. 29, 2021 0
mart. 09, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0