Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
apr. 13, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3835 vizualizari
Salvatorii de la ISU „Crişana” şi celelalte instituţii care intră în scenă în caz de situaţii de urganţă se menţin în formă şi prin diverse exerciţii care copiază păţaniile reale. Ieri, spre exemplu, pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia Bazinală de Apă „Crişuri”, ITM, Primăria Oradea și celula de urgenţă de la firma gază a exerciţiului au mimat un accident chimic, urmat de incendiu. Firma produce componente turnate din aluminiu, face prelucrări mecanice, galvanizare, depozitare şi alte asemenea activităţi. Potrivit scenariului, mai întâi, „în secţia de galvanizare, pe timpul procesului tehnologic, din cauza neatenţiei personalului de pe locul de muncă, la manipularea a două cuve cu conţinut de cianură şi soluţie de acid sulfuric, acestea s-au răsturnat, deversându-se pe podea aproximativ 20 de litri de soluţie. Din reacţia celor două substanţe a rezultat emisia la nivelul halei de producţie a unor compuşi toxici. În urma accidentului au fost afectate șapte persoane de pe locul de muncă, acestea suferind intoxicaţii acute şi arsuri la nivelul membrele superioare”. Partea a doua a scenariului „a implicat producerea unui incendiu în hala turnătorie, la un cuptor de topit aluminiu, care s-a propagat la acoperişul clădirii prin tubulatura instalaţiei de exhaustare. Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de circa 50 metri pătraţi, existând riscul extinderii acestuia la depozitul de materii prime. În urma incendiului, patru persoane care desfăşurau activităţi în depozitul de materiale au suferit intoxicaţii cu fum, ulterior intrând în stare de inconştienţă”.
Conform Biroului de Presă al ISU, după apelul telefonic primit la 112, la locul cu pricina s-au grupa operativă a inspectoratului și forţele şi mijloacele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea. De asemenea, a mers acolo echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară, care a executat cercetarea la fața locului și evacuarea victimelor contaminate, a delimitat zona contaminată, a obturat scurgerile din cuvele deteriorate, efectuând de asemenea, decontaminarea persoanelor. „Pentru gestionarea evenimentului au fost mobilizate nouă echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, o autospecială CBRN, o autospecială de transport personal şi victime multiple, o autospecială de descarcerare cu punctul medical avansat, o ambulanță SMURD tip B2 şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea cu o ambulanță tip C”, spune Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Pompierilor.
Precum la celalalte asemenea exerciţii, printre cele urmărite de autorităţi s-au numărat verificarea fluxului informaţional decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstituţionale, precum şi verificarea procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate. A fost, de asemenea, testată capacitatea de reacţie şi intervenţie, respectiv modul de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor și a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia.
oct. 31, 2024 0
aug. 06, 2024 0
mai 09, 2024 0
mart. 29, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0