Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 25, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1319 vizualizari
În cadrul unui proiect național care beneficiază de o finanțare de peste 130.000 de euro, Academia de Advocacy a ajuns și la Oradea unde, în prezența câtorva zeci de persoane, a detaliat conceptele Coaliției 52: conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare. Mai exact, pornind de la ideea că, pe de o parte, oamenii politici care ajung sus au ales să vrea să ne conducă – deci, cel puțin teoretic, ei doresc și au capacitatea să ne asigure un trai cel puțin decent – și că noi, cetățenii, trebuie să ne implicăm, să punem întrebări și să cerem în mod imperativ răspunsuri, cei de la Advocacy au explicat cum anume simplii muritori de rând pot corecta decizia publică.
Președintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici (foto), spune că, în mod cert, „cetățenii României nu și-au pierdut speranța, se vor angrena în acest demers care le este le îndemână, nu le consumă resurse și care le reclădește respectul de sine și demnitatea”. Organizatorii evenimentului de la Oradea cred cu adevărat că, prin contribuțiile lor în relație cu decizia publică, oamenii înșiși „vor reechilibra decizia publică, responsabilizând aleșii în a-și îndeplini promisiunile electorale”. Proiectul care a făcut o oprire, marți (24 februarie), la Hotel Continental, are menirea de a informa, instrui și asista pe cei interesați în utilizarea celor de rigoare pentru ca cetățenii, printre altele, să își poată determina aleșii să pună în practică voința lor, în beneficiul comun. La prezentarea de la Oradea au asistat și liceeni de la colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”. O generație de la care putem avea așteptări că vor ști să își ceară drepturile de cetățeni plătitori de impozite și de indemnizații pentru aleși.
De asemenea, a fost la întâlnirea cu Academia de Advocacy consilierul local Cristian Pușcaș, singurul politician-ales interesat de eveniment. Acesta a declarat pentru bihorstiri.ro că salută fără ezitare inițiativa gazdelor. „Implicarea societății civile în actul decizional al administrațiilor publice locale sau centrale este oportună și benefică pentru ambele părți. În același timp, nu pot să nu remarc dorința de implicare a tinerilor, nu neapărat în viața politică, dar mai ales în destinele și bunul mers al societății”, spune Pușcaș care se arată impresionat de reacția tinerilor participanți. Și politicianul liberal a remarcat existența de netăgăduit a unei „prăpăstii între factorul decizional și societatea civilă”. Lucru pe care consilierul local a putut să îl constate și văzând numărul „mare” de orădeni care participă la dezbaterile publice organizate de Primărie pe teme importante. „Provocarea lansată de echipa sosită azi la Oradea (n.b.: Academia de Advocacy) este una extrem de utilă în maturizarea și responsabilizarea socială a tinerilor”, mai spune Cristian Pușcaș.
Proiectul celor de Advocacy durează până în primăvara anului 2016. Potrivit intențiilor, la finalul proiectului, comunitatea cetățenilor activi și implicați va atinge peste 500 de cetățeni și 250 de reprezentanți de organizații ale societății civile. Aceștia vor fi exersat instrumentele democrației participative, vor fi monitorizat aleșii cu peste 900 de acțiuni concrete și vor fi formulat opinii asupra actelor normative de interes. De asemenea, ei vor fi dezbătut temele publice care îi preocupă și se vor fi implicat în campanii de modificare a reglementărilor defectuoase.
apr. 29, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0