Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 13, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 4761 vizualizari
Viceprimarul Biro Rozalia a anunțat miercuri (13 aprilie) că doar 2.849 de elevi vor fi supuși programului de screening al stării de sănătate. Pentru restul de până la totalul de 3.614 copii din clasele I și a V-a nu s-a primit acceptul părinților. În opinia reprezentantei conducerii Municipiului Oradea, refuzul a peste 700 de părinți se datorează mai ales unei neîncrederi a părinților, dar și faptului că modul în care ASCO a popularizat intenția administrației locale nu a fost cel mai bine pus la punct. Biro și directoarea ASCO, Koncsek Zita, au declarat că Oradea este singurul oraș din România în care un asemenea proiect a fost inițiat și că, cu toate stângăciile organizatorice, primele analize au dat deja roade. Este vorba despre examenele oftalmologice care s-au derulat la un număr de 9 unități de învățământ. Elevii au fost luați în primire de dr. Cornelia Jelic, aceasta descoperind peste 100 de copii cu probleme la ochi. Viceprimarul orădean a ținut să reamintească faptul că pentru anul școlar în curs, verificarea ochilor este gratuită. De asemenea, analiza auzului elevilor din clasele I și a V-a este și ea parțial gratuită. Mai exact, pentru 200 de copii, mulțumită Serviciului de Ajuto Maltez filiala Oradea, audiograma este realizată pro bono de o firmă privată. Proiectul de screening al stării de sănătate a elevilor dă de lucru și stomatologilor de la cabinetele școlare. Aceștia se vor uita și în gurițele copiilor de la școlile în care nu funcționează asemenea cabinete.
Licitație cu câștigător cunoscut?
Operațiunile de analiză au demarat în 4 aprilie, dar nu conform planificării inițiale, aceasta prevăzând recoltarea de probe biologice pentru hemoleucogramă. Această analiză a trebuit amânată deoarece, potrivit viceprimarului Biro Rozalia, Primăria va trebui să organizeze licitație publică. Și asta deși totul părea încă din start o dedicație pentru Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Una peste alta, nici banii necesari acestei părți a programului (plătibili din bugetul local) nu există în acest moment. Consiliul Local va trebui să aprobe joi (14 aprilie) o rectificare de buget în acest sens.
Legat de problema scoaterii de sânge, șefa ASCO a ținut să precizeze că proba va fi luată din degetul elevilor și nu din venă. Dar aceste proceduri nu mai au nicio șansă se înceapă decât după Paști. Iar dacă cumva licitația va fi contestată, atunci e foarte posibil ca lucrurile să fie tărăgănate încă o bucată de vreme, astfel încât în acest an școlar să nu se mai facă hemoleucograma copiilor din clasele I și a V-a. Cu toate acestea, cele două reprezentante ale Municipalității orădene sunt optimiste. Ele privesc deja spre anul școlar 2011/2012 și sunt convinse că, în timp, toți părinții având copii din categoriile de vârstă vizate vor conștientiza importanța și utilitatea acestui program al Primăriei. De asemenea, Biro și Koncsek transmit că și părinții care, la prima strigare, au refuzat analizarea odraslelor vor putea reveni asupra deciziei.
iun. 10, 2017 0
feb. 21, 2017 0
ian. 13, 2017 0
ian. 09, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0