Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
dec. 28, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1620 vizualizari
Românii îngroziți de intențiile Guvernului Boc privind reforma sistemului de Sănătate pot lectura, începând de azi (28 decembrie) proiectul legii promovate de ministrul orădean Ritli Ladislau (foto). Pe scurt, spitalele ar urma să poată fi reorganizate în stil de fundație, urmează ca în România să poată activa case private de asigurări de sănătate și, de asemenea, ar urma să funcționeze un Registru național al personalului medical și nemedical care activează în sistem. Proiectul „Legii Ritli” (link) va rămâne în dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului de resort până în 28 ianuarie 2012, iar cei care doresc să facă sugestii cu privire la subiect o pot face trimițând cele de rigoare pe adresa electronică propuneri@ms.ro. Având în vedere contextul economic actual, Ministerul Sănătății (MS) nu întrevede vreo posibilitate de sporire a fondurilor publice prin noi taxe sau prin creşterea celor actuale. „Opţiunea rămasă este creşterea bazei de contribuţie şi diversificarea finanţării care să atraga resurse suplimentare prin alte mecanisme”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege care propune „un model care să crească utilizarea eficientă a rersurselor financiare, păstrând, pe cât posibil, eforturile contribuabililor în actualele limite”.
Contracte cost-volum și cost-volum-rezultat
Printre aspectele noi luate în calcul de MS se numără și gestionarea Programelor naționale, pentru care vor fi introduse contracte cost-volum și cost-volum-rezultat. „În acest mod se va stabili (multi)anual prin negociere între MS și companiile farmaceutice numărul total de pacienți ce va fi tratat cu suma disponibilă”, iar „depășirea numărului de pacienți tratați va putea fi făcută cu suportarea costurilor de către producători, urmând ca acest număr suplimentar de pacienți tratați să fie luat în calcul pentru negocierea următorului contract”. Cu alte cuvinte, Ministerul va aloca o mai mare cotă bugetară companiilor care tratează în plus față de numărul de pacienți plătit din fonduri publice. De asemenea, vor exista și cazuri în care plata se va face numai în funcție de atingerea anumitor parametri agreați în contract.
Spitalele
Așa cum s-a zvonit, noua Lege a Sănătății va schimba (și) forma de organizare a spitalului, astfel încât să permită stimularea practicilor eficiente şi penalizarea celorlate. Cum anume? Prin acordarea posibilităţii ca spitalele să devină unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială. În opinia inițiatorilor, acest aspect, combinat cu modificarea sistemului de asigurări, „ar schimba masiv modul de operare a spitalelor, inclusiv prin posibilitatea de a accesa fonduri din piaţa financiară privată”. Concret, unitățile spitalicești vor avea parte de o echipă managerială cu o mult mai mare libertate de actiune: de la personal (inclusiv salarizarea diferenţiată) și pană la structură şi dotare. Totodată, responsabilitatea conducerii spitalului va putea fi mai clar creionată. Vor fi incluse clauze de răspundere patrimonială în contractul de management. Ar urma, de asemenea, ca spitalele să se poată asocia între ele, dar vor putea să încheie contracte de furnizare de servicii cu unul sau mai mulți asiguratori de sănătate și/sau contracte de colaborare în furnizarea de servicii de sănătate cu alţi furnizori. Aici vor putea fi incluși și cei din asistenţa medicală primară şi ambulatorie.
Evidență națională a salaiaților
Potrivit explicațiilor MS, un Registru naţional de centralizare a datelor personalului de specialitate este necesar. Baza de date ar urma să conțină informații despre personalul medical şi nemedical încadrat în unităţile medicale, iar rostul Registrului este unul legat de fundamentarea obiectivă a politicilor de resurse umane. România ar intra astfel în rând cu celelalte țări din Uniunea Europeană unde, pe lângă profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşe, a rezultat tendinţa reglementării şi altor profesii cu domeniu specific de activitate în sistemul sanitar. Printre acestea din urmă se numără și profesia de fizioterapeut. Așa cum precizează ministrul Ritli, în România beneficiază de legi de exercitare profesiile medicale reglementate la nivel comunitar prin prevederi sectoriale precum şi profesiile de biolog, biochimist şi chimist. Același Registru ar fi de folos și în cazul reglementărilor legate de kinetoterapeuți şi de fiziokinetoterapeuți, precum și de practician de medicină complementară. Prin noua Lege a Sănătății, Codul profesiilor reglementate din sistemul de sănătate este cel care va cuprinde legile de exercitare a profesiilor din sistemul de sănătate românesc reglementate în prezent precum şi a profesiilor cu domeniu specific de activitate în sistemul de sănătate care urmează a fi reglementate la nivel comunitar sau naţional.
nov. 11, 2021 0
feb. 17, 2021 0
mai 29, 2020 0
apr. 22, 2020 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0