Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
nov. 02, 2023 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 972 vizualizari
Eveniment rar, cu interes maxim, găzduit de Universitatea din Oradea. Un europarlamentar a venit printre studenți și profesori. Alin Mituța a vorbit, în fața unei săli arhipline, despre „Politici digitale, mai aproape de cetățeni”, dar a și răspuns zecilor de întrebări pe care le-a primit din partea studenților, masteranzilor și cadrelor didactice de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al FIRISPSC (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării).
Europarlamentarul român le-a spus gazdelor sale că, începând din anul 2019, Uniunea Europeană are două priorități majore: transformarea digitală și cea ecologică. Referindu-se la primul dintre aceste domenii, Alin Mituța a vorbit despre „portofelul digital”, platforma care va permite tuturor cetățenilor europeni să-și stocheze și să își gestioneze documentele personale cu un simplu „clic”. „Aici ar trebui să fie toate documentele noastre, stocate în format digital, în deplină siguranță și având aceeași valoare juridică precum cele pe hârtie. Vom scăpa astfel de maldărul de copii, după diverse documente, pe care ni le solicită azi administrațiile locale”, a explicat eurodeputatul. În context, Alin Mituța a ținut să precizeze că scopul „portofelului digital” este acela de a ușura relațiile cetățenilor europeni cu autoritățile. „Un fake news spune că este obligatoriu. Nu e deloc așa. Eu sunt responsabil de acest dosar în Parlamentul European. Dacă vrei bine, dacă nu… poți să mergi la ghișeu”.
Vorbind despre „Legea datelor”, alesul grupului politic Renew Europe a vorbit despre „muntele de date” pe care fiecare utilizator de tehnologie îl produce, în mod conștient sau nu, și despre modul în care pot fi puse la lucru aceste informații. „Economia datelor înseamnă 300 de miliarde de euro, la nivel european, în următorii ani. Aceste informații ne pot ajuta să realizăm produse mai bune, servicii optimizate, în cele din urmă, o viață mai bună, însă trebuie să fim siguri că ele sunt folosite așa cum trebuie”.
Alin Mituța a vorbit și despre ambițiosul plan al UE de a asigura internet de mare viteză, 5 G și fibră optică, pe întreg continentul, până în 2023.
Angajat într-un dialog deschis cu studenții și profesorii orădeni, Alin Mituța a abordat subiecte diverse, de la moneda virtuală europeană, securitate cibernetică în epoca IA, bugete de campanii electorale sau Green Deal. Întrebat despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un tânăr pentru a deveni funcționar european la Bruxelles sau Strasbourg, Alin Mituța, care a fost el însuți în această postură, înainte de a deveni om politic, a spus: „Să fiți pasionați! Este foarte greu. Sunt zeci de mii de candidați. Este o competiție foarte mare, dar nu e imposibil. Să fiți perseverenți. Doar diferitele faze ale concursului pentru a deveni funcționar european au durat, în cazul meu, un an și jumătate”.
La final, Alin Mituța a vorbit despre miza alegerilor europene de anul viitor. „Cel mai important este să votăm pro-european. Altfel calea europeană a României s-ar putea să fie dată peste cap”. Întrebat cum vede el viitorul Uniunii, europarlamentarul român a spus: „Eu cred într-o Europă federală, o Europă unită și mai democratică”.
nov. 18, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 07, 2024 0
oct. 31, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0