Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 09, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1366 vizualizari
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vă recomandă:
MĂSURI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR
DIN ŞTRANDURI ŞI ALTE ZONE DE AGREMENT
În sezonul estival, soarele, căldura şi natura trezită la viaţă îi îndeamnă pe cetăţenii urbei noastre să se bucure de momente de relaxare în ştrandurile din municipiul Oradea, staţiunile Băile Felix şi 1 Mai, dar şi pe malurile „Crişului Repede”.
Această perioadă a anului coincide însă şi cu intervalul în care se comit în mod frecvent diverse furturi de bunuri lăsate nesupravegheate de cei care doresc să se bucure de beneficiile naturii şi apei termale, cele mai „tentante” obiecte fiind poşetele, hainele, telefoanele mobile, bagajele etc.
La fel de expuse sunt bunurile de valoare pe care unele persoane le uită la vedere pe banchetele sau chiar pe bordul autoturismelor personale, cu care se deplasează spre zonele de agrement.
Majoritatea părţilor vătămate ajung în această situaţie din cauza faptului că neglijează tocmai cel mai elementar lucru, asigurarea bunurilor proprii!
Pentru a preveni furturile „specifice” sezonului estival, poliţiștii de prevenire bihoreni vă recomandă:
– În momentul în care parcaţi autoturismul, verificaţi cu atenţie dacă l-aţi închis şi dacă toate geamurile acestuia sunt, de asemenea, închise!
– Nu lăsaţi la vedere în interiorul autoturismelor bunuri de valoare care pot tenta indivizii certaţi cu legea – telefoane mobile, poşete, sacoşe cu cumpărături, haine, aparatură electrică şi electronică etc.!
– Asiguraţi-vă cu lanţ bicicletele şi lăsaţi-le doar în locuri în care le puteţi supraveghea!
– În perioada în care vă aflaţi în ştranduri sau în alte locuri publice destinate relaxării, nu lăsaţi bunurile personale nesupravegheate!
– Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană cunoscută, de încredere, care să supravegheze bunurile dvs. personale atunci când vă îndepărtaţi de cearşaf!
– Nu este indicat să purtaţi la dumneavoastră, în locurile de agrement, bijuterii, sau alte bunuri de mare valoare, sau sume mari de bani!
– În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni anunţaţi de îndată poliţia la numărul de telefon 112!
*
DINTRE SFATURILE PE CARE POLIŢIŞTII LE ADRESEAZĂ CELOR MICI, AMINTIM:
* Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
* Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
* Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
* Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!
* Deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
* De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.
Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
* Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!
RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANŢĂ
ÎN PERIOADA CANICULARĂ
Poliţiştii rutieri vă recomandă: Evitaţi deplasările cu maşina în intervalul orar 10.00 – 18.00, în zilele caniculare!
Poliţiştii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto ca, în zilele caniculare, să îşi planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 – 18.00 şi să protejeze de razele soarelui copiii şi persoanele de vârsta a treia, aflaţi printre pasageri.
Totodată, este recomandabil ca posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.
În cazul în care autovehiculul a staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.
În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora şi a racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.
Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.
În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0