Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
dec. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2441 vizualizari
Acum cu cifrele oficiale ale Guvernului României la purtător, primarul Ilie Bolojan e şi mai sigur pe el: Municipiul Oradea, prin reducerea cotei unice de la 16% la 10% şi prin înjumătăţirea excedentului, va pierde mulţi bani în anul ce vine. Conform noilor calcule, prezentate azi şi care au la bază estimările oficiale ale Executivului de la Bucureşti, oricum s-ar socoti, minusul pe 2018 va trece de 8 milioane de euro. Acest rezultat final ia în calcul şi compensarea pe care Guvernul PSD/ALDE a prevestit-o pentru unităţile administrativ – teritoriale. Sumă care, în cazul Oradiei, potrivit anexelor pe care Ministerul Finanţelor le-a „lipit” de proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul viitor, va fi de nici 33 de milioane de lei. Aceeaşi sursă invocată azi de primarul liberal arată că alocările directe pentru municipiul reşedinţă de judeţ din impozitul pe venit încasat la Oradea ar fi de aproape 132 milioane lei. De asemenea, tot la Bucureşti s-a estimat că impozitul pe venit ce ar urma să fie încasat în 2018 la Oradea va fi de mai puţin de 307 milioane lei. Cu toate aceste cifre introduse în formulele de calcul de rigoare rezultă că deficitul bugetar al Municipiului Oradea va fi, anul viitor, de 8,33 milioane euro.
În conferinţa de presă susţinută luni la prânz, cu o zi înainte de o întrunire a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Bolojan a cerut de la parlamentarii bihoreni (indiferent de partidul pe care-l reprezintă) să nu voteze proiectul Legii Bugetului aşa cum a fost el propus de Guvern. Primarul – care este lider al AMR – se aşteaptă că acest for, care reprezintă „locomotivele economiei româneşti”, să ajungă la un numitor comun în urma consultărilor cu toţi primarii astfel încât Asociaţia să poată veni cu un amendament. Acesta ar presupune regândirea modului în care Guvernul ia din banii autorităţilor locale. De altfel, Ilie Bolojan spune că prin măsurile nu demult adoptate, Executivul de la Bucureşti nu a făcut altceva decât să intre cu bocancii în autonomia locală. Or, AMR intenţionează tocmai să refacă o oarecare normalitate astfel încât aproximativ 70% din încasările din impozitul pe venit să rămână în localitatea în care se colectează acest bir. Situaţie în care lucrurile ar reveni la un oarecare normal, iar bugetele de investiţii ale municipiilor reşedinţă de judeţ nu ar avea de suferit.
În aşteptarea redactării amendamentului menţionat şi cu speranţa că acesta va fi aprobat de Parlamentul României, primarul Ilie Bolojan a precizat că, administraţia locală orădeană va reveni la impozitele valabile în 2017 imediat ce Legea Bugetului de Stat va fi adoptată cu modificarea de mai sus. Deci majorarea cu 20% a impozitelor pe proprietate din Oradea va fi anulată în prima şedinţă de plen a Consiliului Local.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0