Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
mai 12, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3287 vizualizari
Cu toate neînțelegerile politice dintre coaliția de conducere de la Consiliul Județean (CJ) Bihor și filiala PNL condusă de primarul orădean Ilie Bolojan, se pare că cele două părți au reușit totuși să se înțeleagă în privința promovării noii variante a proiectului strategic. Cel care, inițial, în legislatura trecută, însemna modernizarea drumului Șuștiu – Moneasa. Lucru cu care nici Bolojan nu a fost de acord, nemulțumirea lui fiind exprimată fără menajamente, chiar dacă Cornel Popa încă mai era președintele CJ. Încă din toamna trecută se discută despre promovarea unui alt proiect, mult mai ancorat în anumite realități județene și locale punctuale. Așa cum și bihorstiri.ro a scris, noua conducere a CJ, formată din reprezentanți PSD / UDMR / ALDE, a mers pe varianta unui mare proiect prin care să fie mult îmbunătățite serviciile medicale oferite în Oradea și orașele / municipiile din Bihor. În acord cu liderul PNL, proiectul a putut fi creionat, iar acum, deoarece Ministerul Sănătății (condus de bihoreanul Florian Bodog) ia de pe umerii CJ problema acceleratorului liniar, el a putut fi modificat. Joi, într-o conferință de presă, președintele CJ, Pasztor Sandor, a anunțat că au fost bătute în cuie cele necesare pentru care se vor cere bani externi, dar și că pot fi făcuți publici partenerii instituției pe care o conduce. În mare măsură, Primăria Oradea este partenerul.
La partea de Medicină de urgență și intervenție, proiectul vorbește despre constiturea și dotarea a 2 puncte de prim ajutor de urgență în zona montană greu accesibilă (Padiș / Stâna de Vale), în valoare de 500.000 euro. Partenerul CJ Bihor este Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo. Echipamente căutare – salvare / dispecerat 112, în valoare de 500.000 euro, iar partenerul este ISU „Crișana”. Capitolul al II-lea se referă la Telemedicină și Medicină de Urgență. Elementele proiectului, potrivit președintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, sunt: dotarea unităților medicale din Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd cu aparate radiologice digitale și de permanență; valoarea este de 750.000 de euro. Proiectul strategic pe Sănătate se referă și la dotarea spitalelor din județ (Marghita, Aleșd, Beiuș și Salonta) cu aparate de ecografie performante pentru centrele de permanență, CJ Bihor vizând aici suma de 250.000 euro.
Vor fi ceruți bani europeni nerambursabili și pentru kit-uri de telemedicină cu centrul la Oradea și cu mai multe terminale (Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd). Aici, suma este de 180.000 euro, partenerul județului fiind Primăria Oradea, cea care are în subordine Spitalul Județean. Serverele detelemedicină fac și ele parte din proiectul mare pe Sănătate, suma țintită fiind de 480.000 euro, cu același partener: Municipalitatea orădeană. Încă un sistem aferent serverelor, în valoare de 500.000 euro, are drept partener tot Primăria Oradea. Aplicația de gestionare a aparatelor va costa 52.000 euro, tot cu complicitatea administrației locale orădene și aceeași va fi situația și în cazul conexiunii referitoare la instalarea mentenanței (timp de 24 de luni), suma fiind de 200.000 euro, aliatul CJ Bihor fiind tot Primăria condusă de Ilie Bolojan. De asemenea, se are în vedere dotarea secției ATI de la Spitalul Județean cu 10 paturi speciale (90.000 euro), în colaborare cu administrația locală. Intențiile CJ Bihor mai merg și în direcția achiziționării unui computer tomograf destinat urgențelor, în valoare de 360.000 euro, în bună înțelegere cu Primăria Oradea. Partea a III-a a proiectului mare pe Sănătate se referă la domeniul Oncologic. Ar urma să vină un angiograf și un aparat pentru chemo-embolizare, cele două costând 700.000 euro, partenerul CJ fiind Primăria municipiului reședință de județ. Scintigraful ar costa 350.000 euro, iar simulatorul CT este evaluat la 450.000 euro, ambele fiind stabilite în cadrul discuțiilor cu Municipalitatea orădeană. Aici trebuie precizat că în draftul inițial al proiectului figura, la Oncologie, și acceleratorul liniar performant pe care îl va cumpăra, în cele din urmă, Ministerul Sănătății (link).
Mai sunt dotări și pentru Centrul de formare continuă și de abilități practice, parte de proiect în care CJ Bihor colaborează cu Universitatea din Oradea. La acest capitol, tentativa de accesare de bani înseamnă suma de 1,2 milioane euro. Totodată, vreo 400.000 de euro ar fi pentru chestiuni legate de resurse umane, consultanță, management și campanie de conștientizare. În total, potrivit președintelui Pasztor, proiectul ar putea absorbi în jur de 9 milioane de euro, 500.000 euro fiind felia de „tort” a părții maghiare.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0