Cine a zis că numai francezii, italienii, românii, ungurii și moldovenii pot avea vinuri bune și valoroase. Grație Enotecii Millesime, fondată de oenologul orădean Dorin Popa, membrii CCV au avut parte de o premieră savuroasă. Înainte de toate, de știut că vinurile slovene prezentate (aparținând Cramei Santomas) provin dintr-un sătuc numit Smarje, situat în peninsula Istria din Slovenia, pe colinele care se înalță deasupra golfului Capodistria – Trieste, la Marea Adriatica. La 120 de km de Ljubljana și 180 km de Veneția. Clima prielnică cultivării viței de vie face ca domeniul viticol de acolo să fie format 23 ha. După cum s-a explicat la Centrul orădean, la Smarje se cultiva mai ales soiuri autohtone refošk și malvazija, dar nimeni nu va renega nici cabernetul sauvignon și merlot-ul. Potrivit datelor care contribuie la aprecierea vinurilor slovene aduse spre degustare, actuala cramă Santomas a fost construită în anul 2005 și are o suprafaţă utilă de aproape 2400 m². Vinurile produse au adus deja producătorului un număr de 10 distincții internaționale diverse, buteliile Santomas fiind prezentate la competiții de specialitate din Europa și Statele Unite ale Americii. Producător de vinuri tinere și, în egală măsură, de vinuri nobile, Santomas pare că a cucerit cele vreo 30 de persoane adunate luni seara la Centrul pentru Cultura și Civilizația Vinului. Cu alte cuvinte, fie că e pentru a acompania un meniu cu carne friptă, fie că e pentru paste făinoase sau desert, Santomas are licoarea adecvată. Pentru imagini de la savurarea vinurilor slovene accesați galeria foto atașată.