Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
sept. 25, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2734 vizualizari
Două noi cazuri de tablouri electrice în flăcări au pus pe jar pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana”, care atrag atenția tuturor cetățenilor sa ia în serios această problemă atunci când fac cumpărături legate de partea electrică a locuinței. Marţi, 24 septembrie, salvatorii din Oradea au fost nevoiți să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un tablou electric, amplasat pe faţada unui bloc de locuinţe situat pe strada Ioan Suciu. Pompierii s-au mișcat repede și au limitat mult pagubele, arzând doar aproximativ o jumătate de metru de izolaţie de la cabluri. Specialiștii de la ISU spun că sursa evenimentului neplăcut a fost un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.
Cu o zi mai devreme, pompierii de la Sălard au fost trimiși să se ocupe de un incendiu similar, produs la un tablou electric aflat în interiorul unei locuinţe din Fegernicu Nou (Sârbi). La fel ca la Oradea, incendiul a pornit de la un cablu electric neizolat corespunzător. Întregul tablou electric a ars, dar focul a fost ținut sub control și lichidat.
Iată care sunt sfaturile preventive ale celor de la ISU „Crișana”:
– fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
– tot la capitolul improvizaţii, intră şi reparaţiile făcute de către o persoana neautorizată: fie că este vorba de un prieten, de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi;
banii cheltuiţi pe prize şi prelungitoare pot reprezenta cea mai bună investiţie: alegeţi întotdeauna ceramică în locul plasticului; în cazul în care achiziţionaţi produse mai ieftine, de calitate îndoielnică, este bine să vă asiguraţi că sunt folosite corespunzător.
De asemenea, pompierii bihoreni spun că, dacă se sesizează miros de plastic topit, trebuie deconectat rapid aparatul de la sursa de curent. „De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecherului. Treptat, arsura se va întinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este imminent”, avertizează salvatorii. O altă măsură ar fi ca oamenii să aloce fiecărui aparat (în special electrocasnicelor mari ca frigidere, televizoare, maşini de spălat, etc.) câte o priză. „În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu”, transmite lt. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU „Crișana”. Totodată, la plecarea de acasă, chiar și pentru câteva ore, oamenii ar trebui să deconecteze consumatorii puternici de la sursa de curent electric. „În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei. În cazul în care în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor”, mai spune lt. Roșca. Evident, în caz de problem, cetățenii sunt invitați să sune cu încredere la 112.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0