Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
iul. 19, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2227 vizualizari
Procurorii de la Urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup de 6 persoane. Cei în cauză – Moca Daniela Ecaterina, Prodan Alexandru, Prodan Zaharia Zoltan, Brânzaş Patrice Sebastian şi Pantea Rozica Lucica – sunt acuzați de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, în diferite forme de participaţie penală. În cazul Lucicăi Pantea, funcționar public în cadrul Oficiului Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor, anchetatorii vorbesc și despre luare de mită.
Rechizitoriul aferent cazului relatează următoarele: „În perioada 2013 – iulie 2015, inculpata Moca Daniela Ecaterina, a săvârşit mai multe infracţiuni de înşelăciune, prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate, cărora le prezenta ca adevărată o faptă mincinoasă, în esenţă aceea că vor adjudeca imobile la licitaţie publică. Inculpata pretindea şi primea de la persoanele vătămate diverse sume de bani, în schimbul cărora le promitea că vor dobândi imobilele promise, îşi însuşea sumele respective, iar persoanele vătămate sufereau astfel o pagubă”. Procurorii spun că cea în cauză s-a folosit de acte falsificate și chiar a uzurpat calitatea oficială de executor judecătoresc, atrăgând în această activitate ilegală coinculpaţii Pantea Rozica Lucica, Prodan Alexandru, Prodan Zaharia Zoltan şi Brânzaş Patrice Sebastian.
„În aceste condiţii, inculpata Moca Daniela Ecaterina a indus în eroare 14 persoane vătămate, în unele cazuri cu ajutorul coinculpaţilor, cauzându-le persoanelor vinovate o pagubă totală de 279.103 euro, nerecuperată”, în demersurile infracționale luând loc și Pantea care, în calitate de funcţionar public în cadrul OCPI Bihor, a cerut și încasat diferite sume de bani, pentru sine, pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor sale de serviciu. Concret, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, „pentru falsificarea unor înscrisuri oficiale cu prilejul întocmirii acestora, fapte prin care a înlesnit şi a ajutat la inducerea în eroare a persoanelor vătămate de către inculpata Moca Daniela Ecaterina”. Mita totală estimată de anchetatori este de 1.750 euro şi 2.300 lei.
Procurorii au luat deja măsuri asigurătorii, în ceea ce o privește pe angajata OPCI Bihor. Este vorba despre un imobilul din Oradea, până la concurenţa sumei de 107.000 euro, respectiv 1.750 euro şi 2.300 lei. De asemenea, se ia act de faptul că inculpaţii Moca Daniela Ecaterina, Prodan Alexandru şi Prodan Zaharia „nu deţin în proprietate bunuri mobile sau imobile, astfel că nu au putut fi luate măsuri asiguratorii”. Anchetatorii mai transmit că, deoarece s-a constatat „existenţa unui patrimoniu a cărei sursă de provenienţă nu a fost fiscalizată, s-a dispus sesizarea ANAF Bucureşti – Direcţia de verificări fiscale, în vederea efectuării activităţilor specifice instituţiei”.
Dosarul cauzei a ajuns la Tribunalul Bihor. La documentarea acestui caz au contribuit și ofiţeri ai IPJ Bihor (Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice), iar suportul tehnic și informativ a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
mart. 13, 2024 0
apr. 06, 2017 0
mart. 13, 2017 0
mart. 10, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0