Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 28, 2014 Andrei Şandor Administrație 0 1433 vizualizari
Firma Conpila va încasa aproape 1,7 milioane lei pentru reabilitarea termică a 6 blocuri din zona Podului Sovata. Lucrările au început deja prin demersurile pentru organizarea de șantier. 60% din banii necesari provin din fonduri europene prin Programul Operațional Regional și de la Guvern, restul de 40% reprezentând contribuția beneficiarilor. Aceste din urmă costuri se împart între locatari / proprietari, în funcție de veniturile medii din fiecare bloc.
Marți, 28 octombrie, viceprimarul Mircea Mălan (foto) a prezentat acest proiect care se referă la imobile de pe străzile Cazaban și Sf. Apostol Andrei. Conform edilului liberal, este vorba despre un nou proiect cu „consecințe benefice” pentru locatari, dar și pentru oraș. Pentru locatari pentru că, potrivit proiectului (și cerințelor finanțatorului extern), consumul de energie termică va fi redus cu minimum 40%, iar cetățenii din apartamentele cu pricina nu vor mai suferi de caniculă în timpul verii. Cât despre oraș, el va căpăta un alt aspect, mult mai prietenos, în urma lucrărilor de reabilitare termică. Mălan a enumerat tipurile de intervenții care vor fi făcute asupra celor 6 blocuri: fațade izolate cu polistiren având grosime de 15 cm, izolare termică a subsolului (inclusiv a conductelor termice și de apă caldă), înlocuirea geamurilor și ușilor cu tâmplărie PVC cu geam termopan (acolo unde încă nu s-a făcut acest lucru), respectiv închiderea tuturor balcoanelor. De asemenea, proiectul prevede montarea de termostate pe fiecare calorifer din apartamentele vizate. În același timp, acele blocuri care au șarpante (autorizate) vor beneficia de izolare și în acea parte. Viceprimarul a dezvăluit că mai toate șarpantele făcute la blocurile cuprinse în proiect nu au autorizație de construcție, însă Municipalitatea nu i-a amendat pe locatari, ci le-a cerut ca, prin Asociația de proprietari, să intre în legalitate. De asemenea, o situație specială este la acele blocuri în care unii proprietari nu ar fi vrut sau nu pot să își permită să suporte contribuția proprie. În aceste cazuri (precum și în cele ale imobilelor care au la parte spații comerciale ai căror proprietari nu au posibiitatea să dea banii necesari), Primăria este cea care suportă contravaloarea, însă instituie o taxă de reabilitare în același cuantum și cu aceeași scadență ca și a Asociației (pentru reabilitarea apartamentelor). „Era păcat să blocăm un bloc numai pentru că 2 sau 3 proprietari nu vor sau nu pot plăti partea lor”, a declarat Mircea Mălan. Vicele este doar parțial mulțumit de modul în care s-a derulat campania de „recrutare” de clienți pentru proiecte de reabilitare termică. Din peste 100 de blocuri contactate, doar în 68 de cazuri s-a ajuns și la proiect concret de reabilitare termică. Iar din aceste 68 de cazuri, doar 22 au mers până la contractul de finanțare. „Trebuia să discutăm mai mult cu proprietarii, să le explicăm mai bine care sunt avantajele intrării în acest proiect”, spune Mălan.
Imobilele vizate de acest proiect sunt blocurile X13, X14, P3, P5 și P64 de pe strada Cazaban, respectiv blocul PB9 de pe str. Sf. Apostol Andrei (fosta Progresului). Lucrările efective încep încă din această lună și au termen de finalizare iunie 2015.
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0