Actualizat aprilie 4th, 2025 5:45 PM
oct. 18, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 5621 vizualizari
După ani de zbatere administrativ – financiară (n.b.: cu o finanțare inițială câștigată printr-un proiect depus pe lângă Rompetrol, la inițiativa șefului UPU Oradea, dr. Hadrian Borcea), Spitalul Județean este și loc de aterizare / decolare pentru elicoptere medicale. Sâmbătă, 17 octombrie, prefectul Claudiu Pop și managerul unității medicale, dr. Gheorghe Carp, au tăiat panglica de la construcția mulțumită căreia timpul pentru salvarea unor pacienți aflați în stare gravă va deveni mai permisiv. Heliportul construit pe o latură a Staționarului 1 al Spitalului Județean a fost astfel conceput încât sistemul de lifturi să permită transferul rapid al bolnavului în sala de operație sau în elicopter, în caz că se decide mutarea lui la alt spital, pe calea aerului. Pe lângă banii câștigați prin proiectul finanțat de Rompetrol, pentru ca heliportul să devină realitate a fost nevoie de sprijin de la Ministerul Sănătății și de la cei de la Holcim, care au fost de acord să completeze necesarul financiar pentru această investiție care, dincolo de aspectele bănești, a trebuit să treacă printr-o multitudine de filtre administrative. Investiția de la Spitalul Județean face din clădirea acestuia drept prima din România (n.b.: clădire a unei instituții publice) care găzduiește un heliport. Pentru ca noua facilitate să poată fi utilizată în deplină legalitate va mai fi nevoie de autorizarea finală a Autorității Aeronautice Române.
„Dezvelirea” heliportului a fost punctul culminant al unei manifestări aniversare, organizată sâmbătă de conducerea Spitalului Județean de la Oradea. Aflată acum sub tutela Consiliului Local Municipal, unitatea medicală sărbătorește 30 de ani de la inaugurare. În 1985, a fost, fără discuție, cel mai modern și mai bine dotat spital al județului. Un statut care, grație investițiilor din ultimii ani (atât pe linie ministerială, cât și prin intermediul administrației locale), rămâne în vigoare. Mai extins decât acum 3 decenii (n.b.: Județeanul încorporează acum și fostul Spital de Obstetrică și Ginecologie), spitalul cu sediul administrativ pe str. Louis Pasteur este cel mai important din rețeaua medicală a Bihorului.
Ceremonia de sâmbătă a fost găzduită de Teatrul Regina Maria, la eveniment fiind invitate o serie de oficialități locale și naționale, medici recunoscuți (unii profesând acum în alte părţi). Printre ele: primarul Ilie Bolojan, foştii miniştri ai Sănătăţii Cseke Attila şi Ritli Ladislau, preşedintele actual al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, respectiv predecesorul său, Cristian Buşoi. Nu au lipsit de la ape nici angajaţi ai Spitalului Judeţean, inclusiv câţiva dintre cei mai căutaţi / cuoscuţi doctori bihoreni precum Dumitru Mohan, Gheorghe Bumbu, Valeria Filip sau Aurel Babeş. De remarcat preocuparea managerului Carp pentru cinstirea activităţii unor medici reputaţi din trecutul Spitalului Judeţean Oradea, oameni care nu mai lucrează acolo (din motive diverse); exemple: dr. Liana Antal şi dr. Adrian Maghiar.
feb. 21, 2025 0
dec. 11, 2024 0
iul. 08, 2024 0
dec. 11, 2023 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0