Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 08, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1897 vizualizari
Bucuros că, în unanimitate, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat noua versiune a Legii dării în plată, orădeanul Ioan Cupșa – unul dintre ințiatorii legii – așteaptă votul pozitiv al plenului și promulgarea de către președintele Iohannis. Mai ales că legea a revenit la Parlament tocmai pentru că Administrația Prezidențială a mai dorit rectificări.
Vineri, 8 aprilie, deputatul Cupșa (foto) a arătat că s-a reușit adoptarea celei mai potrivite forme a actului normativ care ar urma să aibă rolul de a-i scăpa de „urmărirea” băncilor pe clienții care nu mai pot plăti ratele creditelor contractate pentru cumpărarea / construirea de locuință. „Este o lege a echilibrului social și va genera protecția socială de care era atâta nevoie”, spune parlamentarul liberal care precizează din nou că, în sfârșit, și clienții instituțiilor bancare au ceva putere în relația cu cei de la care iau bani împrumut pentru a-și cumpăra sau construi o locuință.
Dar dincolo de ajutorul de care au parte cei cu probleme în rambursarea creditelor, Legea dării în plată nu ar fi una anti-bancară, susține deputatul Ioan Cupșa. Demnitarul spune că intrarea în vigoare a legii va genera „un comportament prudent al băncilor” și o „responsabilizare” a ambelor părți, fiind ceva benefic pentru toți cei implicați. De asemenea, răspunzând indirect afirmațiilor făcute recent de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Cupșa spune că „sistemul bancar va fi (mai) protejat”, fiind „exclus riscul sistemic”.
Însă, poate cel mai important aspect al dezbaterilor legate de legea dării în plată este cel privind faptul că se dă un semnal puternic în direcția băncilor. Asta pentru că toate partidele parlamentare sunt favorabile unei asemenea legi, spune avocatul orădean. „În viitor, vom fi parteneri și nu supuși ai băncilor”, a exclamat Ioan Cupșa, reamintind că, până acum, clientul era 100% la cheremul băncii: pornind de la condițiile de dobânzi și nivelul ratelor și până la diversele evaluări necesare înainte de acordarea împrumuturilor.
În opinia deputatului PNL, efectul material imediat al intrării în vigoare a legii va fi unul „redus, nesemnificativ pentru bănci”. Cu toate acestea, Cupșa a precizat că sunt mii de dosare la bănci în care împrumutații au greutăți majore în a-și rambursa creditele. De asemenea, ar fi zeci de cazuri de sinucidere în care s-a demonstrat că cei în cauză au decis să își pună capăt zilelor din cauza creditelor pe care nu mai au cum să le dea înapoi.
De știut că noua formă a legii dării în plată va însemna că doar clienții persoane fizice care nu urmăresc scop lucrativ (n.b.: nu firme care au luat bani pentru a construi, de exemplu, cartiere rezidențiale) vor putea scăpa de corvoada bancară predând imobilul cumpărat cu banii luați împrumut. De asemenea, suma maximă împrumutată a fost majorată la 250.000 de euro, aspect important în stabilirea beneficiaului prevederilor legale). Ioan Cupșa a mai precizat că nu vor putea profita de legea dării în plată cei care au accesat bani via Programul Prima Casă (girat de Guvern) și nici persoanele care au fost condamnate de o instanță de judecată pentru infracțiuni aferente contractului de credit imobiliar.
iun. 22, 2017 0
iun. 10, 2017 0
mart. 07, 2017 0
feb. 23, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0