Actualizat decembrie 11th, 2024 11:03 PM
dec. 07, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cele mai citite stiri, Frontpage 0 1185 vizualizari
La data de 6 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare 61 de mandate de percheziție.
Activitățile au fost desfășurate în județele Bihor, Arad și Timiș, la sediile a 36 de societăți comerciale și la domiciliile a 35 de persoane, precum și la domiciliul unui bărbat de 55 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, reprezentant de fapt al 181 de societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.
Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 2018 – prezent, bărbatul de 55 de ani, împreună cu reprezentanții în drept ai celor 181 de societăți comerciale, coordonați de bărbatul de 55 de ani, ar fi creat și coordonat un mecanism infracțional complex, în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale (nisip, pietriș, balast), în care ar fi fost atrase și implicate 44 de societăți beneficiare și 137 de societăți de „sacrificiu”.
Implicarea societăților „de sacrificiu” a avut atât rolul de a asigura și furniza documentele de livrare/achiziție scriptice pentru societățile beneficiare, obținerea unui preț competitiv pe piață, precum și rolul de a acumula obligațiile fiscale în sarcina acestor societăți, prin transferarea responsabilității achitării TVA-ului de la societățile beneficiare reale, la societățile de „sacrificiu”.
În acest sens, în mod repetat, bărbatul de 55 de ani ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților beneficiare achiziții fictive de la cele 137 de societăți „de sacrificiu”, în valoare de circa 50.000.000 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului.
Totodată, în aceeași perioadă, bărbatul de 55 de ani, reprezentant în fapt al celor 181 de societăți comerciale, prin crearea și coordonarea mecanismului infracțional în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale, ar fi urmărit diminuarea taxelor datorate de societățile beneficiare, dar și disimularea și divizarea activității de comercializare a agregatelor între un număr foarte mare de societăți, care, după ce și-ar fi îndeplinit „scopul” pentru care ar fi fost înființate, respectiv acumularea de datorii la bugetul de stat, au urmat calea procedurii de insolvență și ulterior radierea din evidențele Registrului Comerțului, cu consecința ștergerii debitelor datorate bugetului de stat. Astfel, în perioada de referință au fost radiate 73 dintre cele 181 de societăți, cu datorii la bugetul general consolidat al statului în cuantum de peste 25.000.000 de lei, dintre care peste 13.000.000 lei reprezentând TVA.
De asemenea, în perioada de referință, același bărbat, reprezentant în fapt al celor 44 de societăți comerciale beneficiare, în cadrul mecanismului infracțional în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale, ar fi comercializat materiale agregate (nisip, pietriș, balast) în favoarea a diferite societăți cumpărătoare de pe teritoriul României, ce acționau în domeniul producerii de beton și/sau executării de lucrări de construcții civile și industriale, în valoare totală de peste 250.000.000 de lei, inclusiv TVA, iar din TVA colectată, în sumă de aproximativ 41.000.000 de lei, ca urmare a plăților efectiv efectuate de către societățile cumpărătoare, cele 44 de societății beneficiare ar fi achitat la bugetul general consolidat al statului, cu titlu de TVA, doar 1.450.000 de lei.
Prejudiciul total este estimat, până în prezent, la 9.000.000 de lei, reprezentând TVA.
În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii de la investigarea criminalității economice au identificat și ridicat, în vederea cercetărilor, diferite înscrisuri, documente financiar -contabile, ștampile, corespondență și mijloace electronice.
La finalizarea perchezițiilor domiciliare, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 30 de mandate de aducere, 30 de persoane fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în vederea audierii. Ulterior, față de 12 persoane a fost dispusă măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore.
La data de 7 decembrie a.c., cei în cauză vor fi prezentați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în vederea dispunerii de măsuri legale.
Totodată, în vedere recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, în valoare totală de aproximativ 9.000.000 de lei, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând persoanelor fizice sau juridice, cuantumul total al bunurilor sechestrate ridicându-se la valoarea de aproximativ 8.000.000 de lei.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.
dec. 09, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 05, 2024 0
dec. 04, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
dec. 11, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!