Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
sept. 02, 2015 Florin Coman Actualitate 0 3558 vizualizari
Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din subordinea Ministerului Muncii Familiei Protecție Sociale și Persoanelor Vârstnice, implementează timp de un an proiectul „START – O viață de calitate în siguranță”. Acesta este menit să contribuie la dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică şi naţională de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a traficului de persoane din perspectiva egalității de șanse și de gen.
Cele 100 de persoane, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane vor beneficia până la sfârșitul anului de ședințe de consiliere psihologică, cursuri de formare profesională putând alege din peste 10 tipuri de calificări în funcție de abilități și o sumă de bani sub formă de subvenție.
Scopul este de a le împuternici, de a dezvolta abilități și oferi autonomia și oportunitățile de a depăși situația de abuz în care trăiesc. Tot în cadrul proiectului ”START- o viață de calitate în siguranță” – 25 de specialiști din județul Bihor – asistenți sociali, psihologi, inspectori de specialitate, voluntari din instituții publice sau organizații neguvernamentale au participat la un seminar de formare pe tema violentei domestice si a traficului de persoane. Aceștia au dezbătut aspecte importante precum tipologia victimelor, tipologia agresorilor si a recrutorilor/traficanților, de ce rămân persoanele agresate într-o astfel de situație, cum se poate interveni în mod profesionist dar si uman, cum pot realiza o campanie eficientă de informare și prevenire.
Rolul acestor specialiști este de a se reîntoarce în comunitate cu informații specifice cu privire la măsurile pe care le poate lua fiecare pentru a-și soluționa situația în care se află sau pentru a sprijini alte persoane din jurul lor care se află într-o situație de violență domestică. Participanții au provenit din: DGASPC Bihor, Administrația Socială Comunitară Oradea, Primăria Stei, Primăria Diosig, Primăria Popești, Penitenciarul Oradea, Fundația People to People, Fundația de Scleroză Multipla, Fundația Filantropia, Centrul Antidrog Oradea.
Conform Andreei Pontoș, Expert TS Informare Comunitate/Promotori județul Bihor, de evidențiat este noutatea absolută: o linie telefonică non stop, gratuită și anonimă destinată victimelor violenței în familie. Practic în fiecare județ va funcționa o echipă interdisciplinară de intervenție și o echipă de monitorizare a cazurilor.
De asemenea se vor defășura campanii naționale pentru creşterea conştientizării şi combaterii violenţei domestice și traficului de persoane, pentru a nu mai considera subiectul tabu, un ”dat” al vieții de cuplu, de a determina autoritățile să se implice mai mult dar și comunitatea să iasă din starea de indiferentă și să nu mai tolereze cazurile de violență si abuz asupra femeilor și copiilor. În județul Bihor există un singur serviciu specializat care oferă asistență victimelor violenței domestice și unul destinat victimelor traficului de persoane, care au o capacitate de asistare limitata.
oct. 15, 2024 0
oct. 05, 2016 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0