Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 02, 2019 Adrian Popa Actualitate 0 959 vizualizari
Cu ocazia dezvelirii plăcii omagiale, menite să amintească generaţiilor viitoare despre aportul Jandarmeriei Române la învăţământul militar românesc din Bihor, inspectorul şef al Jandarmeriei Bihor a reamintit că:
’’Astăzi se împlinesc 100 de ani de când în această clădire, care astazi adăposteşte Universitatea din Oradea „ ia fiinţă Şcoala de Jandarmerie Oradea Mare”.
Şcoala este destinată pentru instruirea şi pregătirea profesională a ofiţerilor şi jandarmilor reangajaţi, recrutaţi din ţinuturile Transilvaniei, Crişanei, Sătmarului, Maramureşului şi Banatului.
Deşi cursurile Şcolii de jandarmi Oradea Mare începuseră la 1 noiembrie 1919, deschiderea festivă a avut loc la începutul lunii decembrie, sub comanda maiorul VURUCLAS PETRU.
Solemnitatea momentului a fost marcată de prezenţa mai multor personalităţi ale vremii, dintre care amintim:
• domnul Victor Delcu – reprezentantul domnului Iuliu Maniu,
• generalul Traian Moşoiu;
• generalul ŞTEFAN ŞTEFĂNESCU – comandantul corpului de jandarmi
• colonelul Sterea – comandantul Brigăzii IV jandarmi Cluj
• domnul doctor Nicolae Zigrea – prefectul din Oradea Mare şi alţii.
Prima serie de elevi ai şcolii număra 32 de ofiţeri , 220 subofiţeri.
Peste numai doi ani, Şcoala de plutonieri Oradea Mare se contopeşte cu şcoala de ofiţeri şi plutonieri majori din Bucureşti, sub denumirea de Şcoala de jandarmi Oradea Mare, care va pregăti de acum cadre pentru întreg corpul de jandarmi, fiind singura şcoală de acest gen din ţară.
Durata cursurilor era de 6 luni şi dispunea de personal didactic specializat, ofiţeri instructori, mai mulţi inspectori de circumscripţii precum şi profesori civili pentru materiile de drept, cunoaşterea legilor şi noţiuni de medicină legală.1
Vor funcţiona astfel 4 şcoli de jandarmi: Şcoala specială de ofiţeri, Şcoala şefi de secţie, Şcoala şefi de post şi Şcoala aspiranţilor şefi de posturi.
La data de 31 martie 1929, din centralizarea dărilor de seamă primite de la Şcoala de jandarmi Oradea Mare şi în urma inspecţiilor executate, a rezultat:
„ Zilele trecute am văzut o şcoală cum nu mai este alta peste ţări şi mări, este o şcoală unde se pregătesc jandarmi, clădită la Oradea Mare. Închipuiţi-vă un şir de clădiri ca nişte palate înconjurate de copaci frumoşi, de flori şi multe pogoane de legume. E o gospodărie cum nici nu-ţi vine să crezi ochilor! Cu odăi mari pentru învăţătură de carte! Cu baie pentru curăţenie! Cu bucătărie unde hrana se prepară cu focul electricităţii! Până şi spălatul rufelor se face cu maşina! Nu ne îndoim că roadele acestei şcoli vor fi cât se poate de alese.”
Printr-o decizie ministerială, din anul 1930, Inspectoratul şcolilor de jandarmi rurale cu sediul la Oradea va cuprinde:2
1. Şcoala specială pentru ofiţeri şi şefi de secţie cu sediul în Oradea
2. Şcoala de ofiţeri de poliţie cu sediul în Oradea
3. Şcoala de aspiranţi cu sediul în Oradea
Şi la acea vreme erau reglementate condiţiile de admitere pentru candidaţi, printre care amintim:
• „însuşiri” deosebite la serviciu şi în afara acestuia (tact, demnitate, autoritate, bună judecată, caracter hotărât etc.);
• să nu fi fost pedepsit disciplinar în ultimul an ;
• să fi avut rezultate bune în muncă.
După cel de-al doilea război mondial, Şcoala de la Oradea avea în compunere: Şcoala Ofiţeri de Poliţie şi Şcoala de subofiţeri jandarmi, conform Deciziei ministeriale nr. 407 din 23 mai 1945.
În urma înfiinţării Secretariatului General pentru Trupe al M.A.I. în Şcoala din Oradea se vor pregăti subofiţeri grăniceri şi subofiţeri jandarmi. Ulterior Şcoala de la Oradea devine un adevărat complex, având în componenţa sa aproximativ 2500 cadre, ofiţeri cursanţi, elevi, sergenţi reangajaţi, funcţionari civili şi militari. Aici se pregăteau ofiţeri pentru specialităţile operativă, grăniceri, pompieri şi intendenţă.
Din anul 1958 Şcoala de Jandarmi devine Centrul Şcolar Ofiţeri trupe M.A.I., având sarcina de a forma ofiţeri pentru toate structurile M.A.I..
„Ultima goarnă” a sunat pentru Şcoala de la Oradea la 23 august 1962, luând fiinţă apoi un Institut Pedagogic, care ulterior a fost transformat în Universitatea Oradea.
Flacăra învăţământului militar bihorean a fost preluată şi arde şi azi în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
Suntem aici şi avem datoria astăzi să-i cinstim prin această placă omagială pe toţi cei care au pus bazele acestei prestigioase şcoli.
În final vă mulţumesc pentru timpul pe care ni l-aţi acordat azi, făcându-mă mândru încă o dată de faptul că Şcoala de Jandarmi a avut onoarea să stea la temelia Universităţii din Oradea precum şi a Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră.
oct. 23, 2024 0
oct. 16, 2024 0
sept. 12, 2024 0
iun. 21, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0