Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 07, 2023 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 986 vizualizari
Între 5 și 7 iunie 2023, Universitatea din Oradea, mai precis Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman”, a găzduit o serie de evenimente menite să marcheze centenarul instituției de învățământ academic teologic ortodox.
Din seria manifestărilor dedicate acestei sărbători a făcut parte și sesiunea festivă desfășurată marți, 6 iunie 2023, în Aula Magna a Universității din Oradea. La eveniment au fost prezenți reprezentanții celor 14 facultăți și departamente ale instituțiilor de învățământ teologic universitar din țară, importanți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai autorităților locale și județene și ai Universității din Oradea.
După cum a remarcat, în cuvântul său de deschidere, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie a Universității din Oradea, centenarul instituției pe care o conduce reprezintă și „începutul învățământului universitar în limba română la Oradea”. Decanul teologiei ortodoxe orădene nu a uitat să le mulțumească tuturor celor care s-au făcut „martori și mărturisitori ai centenarului învățământului academic teologic pe meleagurile bihorene”. Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a evocat figura întemeietorului școlii universitare teologice orădene, Episcopul Roman Ciorogariu, cel care, acum 100 de ani, „își punea sufletul pentru apostolia viitorului”. În context, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman” a anunțat că, în anul aniversar 2023, facultatea va da societății a treizecea generație de absolvenți. „Recunoștință, apreciere și prețuire față de toți înaintașii noștri”, a mai spus pr. conf. univ. dr. Viorel Popa.
P.S. Sofronie, Episcopul Ortodox al Oradiei, le-a urat bun venit decanilor teologi ortodocși din toată țara și cercetătorilor sosiți pentru a lua parte la simpozionul „Teologie, Tradiție și Misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate”, eveniment științific, cu participare internațională, care se desfășoară în aceste zile la Oradea, sub patronajul Facultății de Teologie. „Europa este trăită aici cu toată energia și forța, fără ambiții prostești, imperialiste sau revizioniste”, a subliniat Episcopul Ortodox, spunându-le celor prezenți că „Oradea invită la un ospăț intelectual, care se adaugă celui academic la care ați fost poftiți”. „Noi, creștini fiind, avem datoria să aducem zâmbetul lui Dumnezeu în fața lumii. Sunt convins că asta veți face și domniile voastre, prin manifestările de aici”, a mai spus P.S. Sofronie.
Reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române, prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, a afirmat că „Cei 100 de ani de învățământ teologic ortodox academic, la Oradea, reprezintă un moment de bilanț și, totodată, un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care, prin râvna și osteneala lor, au format și menținut prestigiul învățământului academic teologic bihorean”.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău considera că cei 100 de ani ai învățământului teologic ortodox orădean „înseamnă nu numai istorie, înseamnă și viață”. Rectorul Universității din Oradea le-a dorit oaspeților săi ca manifestările dedicate centenarului teologiei ortodoxe orădene „să fie temelie și imbold” pentru viitor. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a făcut trimitere și la albumul omagial, editat de Facultatea de Teologie, cu prilejul aniversării ei, spunând că și-ar dori ca Universitatea să performeze în toate domeniile „bazându-se pe o conștiință creștină”. Rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, l-a provocat pe P.S. Sofronie Drincec să se alăture corpului de cadre didactice al Universității din Oradea. „Sunteți un om de știință, sunteți tânăr, vreau să vă invit ca, pe viitor, să veniți în rândurile noastre”. Propunerea a fost primită cu aplauze, în sală, și cu smerenie, de către Episcopul Ortodox al Oradiei.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, el însuși absolvent al Teologiei orădene, consideră centenarul „un moment de mare bucurie și împlinire”, academia teologică fiind „instituția care a marcat profund destinul românilor ortodocși din Episcopia Oradiei”.
Trecând în revistă cele mai importante evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a afirmat că aniversarea a o sută de ani de învățământ academic teologic ortodox „închide secolul românesc la Oradea”, reprezentând „100 de ani de credință și tradiție românească pe aceste teritorii”. Președintele Consiliului Județean le-a urat dascălilor de azi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „să ducă mai departe, încă un secol, credința și tradiția românească”.
La finalul evenimentului festiv, în numele Facultății de Teologie Ortodoxă, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, episcopul Ortodox al Oradiei, P.S. Sofronie Drincec, și decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, au înmânat 99 de medalii aniversare, dedicate centenarului învățământului academic teologic ortodox orădean.
În holul principal al clădirii în care se află Aula Magna a Universității din Oradea a fost găzduită o expoziție cu tablouri de absolvire ale Academiei Teologice, de acum 100 de ani, și altele, mai recente, din ultimii 30 de ani de existență a Facultății de Teologie.
Lucrările întâlnirii anuale a decanilor și conducătorilor de departamente din instituțiile de învățământ teologic universitar subordonate Patriarhiei Române și cele ale simpozionului „Teologie, Tradiție și Misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate”, au continuat și miercuri, pe secțiuni. La simpozion sunt prezenți profesori de teologie ortodoxă din țară și din străinătate; de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea „Aristotel” din Salonic, Universitatea din Gävle, Universitatea Catolică „Ioan Paul al II-lea”, Lublin și Universitatea din Regensburg.
nov. 19, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0