Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 01, 2010 Andrei Şandor Monden 0 1137 vizualizari
Daniel Buzdugan a avut onoarea să ofere flori soţilor Ceauşescu în ’89, iar astăzi merge cu aceeaşi bucurie să vadă defilările militarilor şi, mai mult decât atât, şi-a creat un obicei să meargă în fiecare an.”Astăzi, de 1 decembrie, ca de fiecare dată, voi lucra, dar asta nu mă împiedică să ajung la paradă, mai ales că am şi privilegiul să lucrez aproape de Arcul de Triumf”, declară realizatorul Radio Zu fără niciun fel de farsă.
„O să merg cu drag la paradă. Este un obicei transmis oarecum în familie. Tatăl meu a lucrat în Miliţie înainte de ’89 şi în Poliţie după ’90. Până la urmă, 1 decembrie rememorează momente istorice de pe vremea când eram cineva, simboluri naţionale cu care ne mândrim, şi de aici îţi tragi seva patriotsmului”, explică Daniel Buzdugan.
Chiar dacă a lucrat de 1 decembrie, a sărbătorit în acelaşi spirit şi la serviciu, când Radio Zu a pus la cale „marea unire” dintre muzica veche şi cea modernă.
Romaniţa Iovan se declară patriotă, iar ultima sa colecţie de inspiraţie etnografică stă mărturie în acest sens. Creatoarea de modă a sărbătorit 1 decembrie în spiritul specific, tot astăzi fiind şi lansarea colecţiei prezentată la New York. Chiar dacă ajunge mai rar să vadă paradele militare de 1 decembrie, ne povesteşte cu nostalgie de vremurile în care tatăl său, fost cadru MAPN, o lua mereu la defilări militare. Astăzi nu mai stă în primele rânduri, dar ascultă fanfara de la balcon.
Pentru Monica Tatoiu, 1 decembrie are o semnificaţie aparte, trăind festivităţile miliare şi ca pionier, şi ca profesor, când paradele aveau altă valoare atunci. „Eu n-am să uit niciodată când se ridica drapelul unităţii”, îşi aminteşte ea. „Când se cântă „Tricolorul” sau „Deşteaptă-te române” ridic şi acum mâna la piept, pentru că ştiu să respect drapelul ţării noastre şi, mai ales, valorile naţionale”, a spus , dezamăgită de atitudinea cu care este tratată astăzi Ziua Naţională. Ar schimba data la care se celebrează Ziua Naţională pe motiv că oamenii nu merg la festivitate pentru că este prea frig. Dar dincolo de intemperiile vremii, o deranjează că românii nu mai ştiu să îşi valorizeze tradiţiile naţionale şi să respecte eroii naţionali, iar cei care merg la Arcul de Triumf se duc mai mult pentru spectacol. Apreciază, în schimb, naţionalismul americanilor care îşi arborează steagul în faţa casei nu doar pe 4 iulie. Nu îi place imnul ţării, pentru că sună a prohod, aşa că pe 1 decembrie ascultă muzică din anii ’60.
Şerban Huidu nu apreciază această formă de „patriotism exagerat”. „Parada militară este o porcărie. Sunt maşini uzate scoase o dată pe an, un fel de muzeu militar care defilează pentru copii, de altfel singurii pe care pot să îi înţeleg de ce merg”, spune „cârcotaşul” de la Prima TV. „Valorile patriotismului sunt altele decât aceste defilări penibile. Cel mai bun exemplu de patriotism este, dacă aţi văzut filmul lui Nicolae Caranfil, „Asfalt tango”, cuvântul căcat”, susţine Şerban Huidu, repovestind scena în care franţuzoaica nu dibuieşte decât la final un cuvânt românesc.
Irina Schrotter a ales să transmită un mesaj de suflet românilor cu ocazia acestei zile, pentru că, spune ea, 1 decembrie este o zi a bucuriei de a fi împreună, care ar trebui să ne dea mai mult curaj şi mai multă speranţă. „1 decembrie este ziua care vorbeşte cel mai clar despre ce este de fapt poporul român. Este ziua în care s-a înfăptuit visul unui neam, ce părea adormit, prin suflul născut din sufletele românilor. E ziua care ne arată că putem, că suntem în stare să înfăptuim lucruri măreţe doar prin voinţa noastră”, consideră designerul român. De 1 decembrie va fi cu sufletul alături de toţi românii, „în speranţa că vom învăţa cât mai curând să ne iubim şi să ne respectăm pe noi înşine”, a declarat Irina Schrotter.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
dec. 29, 2020 0
aug. 01, 2018 0
iun. 28, 2018 0
iun. 27, 2018 0