Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
dec. 01, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 1643 vizualizari
Din start s-a putut remarca reprezentarea la vârf a UDMR Bihor, prin președintele filialei bihorene, Kiss Alexandru, președintele executiv Szabo Odon și viceprimarul de Oradea, Biro Rozalia. Cei trei, împreună cu ceilalți români veniți în Piața Unirii, au asistat la un Te Deum derulat și sub privirile episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.
Despre însemnătatea zilei de 1 decembrie 1918 a vorbit prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, cuvântarea acestuia gravitând în jurul ideii de unitate a românilor, deși vremurile actuale se află mai degrabă sub semnul dezbinării. Cu subânțeles sau nu, prefectul Ghilea a rostit și o sintagmă care, la un moment dat, a fost slogan al Partidului Democrat Liberal: „…la bine și la greu”, dar momentul s-a topit în restul discursului și în urările de final.
Istoricul Viorel Faur a captat și el atenția cu o alocuțiune patriotică, în care a revenit la importanța Oradiei în procesul de unificare, cu referire la ziua de 12 octombrie și la dr. Aurel Lazăr.
La depunerea de coroane (vezi filmul) s-a format coadă în fața soclului statuii primului unificator al țărilor române: Prefectura Bihor, Consiliul Județean, Primăria Oradea, Garnizoana Oradea, dar și partidele politice reprezentative s-au oprit pentru câteva momente în fața lui Mihai Viteazul. Trei dintre acestea din urmă au ținut să facă o adevărată demonstrație de forță: PDL, PSD și PNL au venit cu câte un batalion de membri. O pată de culoare în peisaj l-a reprezentat cetățeanul care a venit să depună o coroană de flori din partea Partidului Comuniștilor (foto).
Printre persoanlitățile locale care au semnat condica de prezență la celebrarea orădeană a Marii Uniri de la 1918 s-au numărat: senatorul Petru Filip, deputații Octavian Bot și Ștefan Seremi, consilierii locali Dorin Corcheș și Ciprian Caciora (PDL), senatorul Cornel Popa, deputatul Lucia Varga, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Gheorghe Carp, respectiv consilierii locali Florica Cherecheș, Dorel Tifor și Daniel Negrean (PNL), directorul comercial al Companiei de Apă, Claudiu Pop și consilierii locali Ovidiu Mureșan și Pavel Mercea, respectiv consilierii județeni Ovidiu Copil și Ioan Radu (PSD), președintele PC Bihor, Traian Bodea, comisarul-șef Adrian Bucur – șeful IPJ Bihor, generalul de brigadă Ioan Baș – șeful ISU „Crișana” Bihor, adjunctul de la Garda Națională de Mediu, Radu Pentie, directorul executiv al Casei Județene de Pensii, Leontin Țârlea și directorul Direcției Județene de Cultură, Sarkady Zsolt. De asemenea, ca cireașă pe tortul evenimentului, pitorescu personaj Sandu de la Pericei (pe numele său adevărat Alexandru Tătar) a depus și el o coroană de flori în cinstea Unirii din 1918.
Defilarea detașamentului de onoare a făcut apoi legătura cu un moment artistic susținut de elevi de la Liceul „Onisifor Ghibu”, care au adus în fața orădenilor chipuri istorice care, de-a lungul timpului, au contribuit la ceea ce este acum România (vezi filmul). Astfel, cei adunați lângă statuia din Piața Unirii i-au putut asculta pe Decebal, pe Ștefan cel Mare, pe Mihai Viteazul, pe Alexandru Ioan Cuza și pe Vasile Goldiș. Programul organizat de Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Oradea s-a încheiat cu un folclor interpretat de Ansamblul „Crișana” al Filarmonicii de Stat.
Foamea participanților la sărbătorirea Unirii Transilvaniei cu România a putut fi potolită pe platoul dintre malul stâng al Crișului Repede și Biserica Sf. Ladislau, unde au fost pregătite vreo 2.000 porții de fasole cu ciolan (pentru poze click pe GALERIE FOTO). Jumătate pe bani (5 lei porția), jumătate gratis. Ghiciți unde s-a stat la coadă!
Pentru imagini de la evenimentul desfășurat în centrul Oradiei accesați GALERIA FOTO.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0